Skelbiama, kad jis jau susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

V. Zelenskis bendrą spaudos konferenciją su J. Stoltenbergu Kyjive sakė, kad tikisi, jog NATO valstybės narės padės gauti papildomų oro gynybos sistemų, kad būtų galima apsaugoti Ukrainos dangų nuo Rusijos atakų prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą.

„Atskirai aptarėme situaciją, susijusią su tikėtinomis Rusijos atakomis prieš Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrą, ir ryšium su tuo aptarėme galimybę valstybėms narėms tiekti papildomų oro gynybos sistemų. Generalinis sekretorius sutiko dėti pastangas, kad paremtų mus šiuo klausimu, sutelktų Aljanso valstybes nares“, – sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat kalbėjo apie masines rusų atakas Ukrainos teritorijoje dronais kamikadzėmis ir pabrėžė, kad partnerių pagalba būtina siekiant apsisaugoti nuo Rusijos teroro.

„Vien praėjusią naktį Rusijos teroristai panaudojo daugiau kaip 40 „Shahedų“. Ir taip beveik kiekvieną naktį. Esant tokiems intensyviems išpuoliams prieš ukrainiečius, prieš mūsų miestus, prieš mūsų uostus, kurie yra svarbūs pasauliniam maisto tiekimo saugumui, mums reikia atitinkamo intensyvumo spaudimo Rusijai ir atitinkamo mūsų oro erdvės apsaugos stiprinimo. Pasaulis turi matyti, kad Rusijos teroras pralaimi, kad galiausiai nugalėtų mūsų bendros vertybės“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Kaip buvo pranešta anksčiau, ketvirtadienio naktį Ukrainos ginkluotosios pajėgos, bendradarbiaudamos su Ukrainos oro gynybos pajėgomis, sunaikino 34 iš 44 priešo atakos dronų „Shahed“.

Jensas Stoltenbergas Kyjive

J. Stoltenbergas: Ukraina yra „arčiau NATO nei bet kada anksčiau“


NATO vadovas J. Stoltenbergas pripažino, kad Ukrainos kariuomenė lėtai atkovoja teritoriją iš Rusijos pajėgų, kurios, pasak jo, Ukrainoje kovoja dėl „imperialistinių iliuzijų“.

„(Ukrainos kariai) priversti įnirtingai kovoti, tačiau jie pamažu užima vis daugiau teritorijų. Kiekvienas metras, kurį atgauna Ukrainos pajėgos, yra metras, kurį praranda Rusija... Maskva kovoja dėl imperialistinių iliuzijų“, – sakė jis bendroje spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu.

„Ukraina dabar yra arčiau NATO nei bet kada anksčiau“, – sakė J. Stoltenbergas spaudos konferencijoje po susitikimo, kuriame jiedu su V. Zelenskiu aptarė svarbiausius gynybos klausimus.

Ukrainos vadovas padėkojo tarptautiniams partneriams už pagalbą ir pabrėžė, kad bendradarbiavimo su NATO rezultatai akivaizdūs, įskaitant sukurtas „tankų“, „lėktuvų“ ir kitas koalicijas, kurios sėkmingai veikia ir stiprina Ukrainos gynybą.

Pasak jo, taip pat bendradarbiaujama įvairiose srityse – nuo žvalgybos iki kibernetinės gynybos. Ukraina sėkmingai naudoja ir tobulina Aljanso ginkluotės panaudojimo taktiką, institucijos efektyviai bendradarbiauja.

„Pati realybė įrodo, kad Ukrainos narystė Aljanse bus visiškai natūrali ir sustiprins tiek Ukrainą, tiek NATO“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis pažymėjo, kad su NATO generaliniu sekretoriumi aptarė visus svarbiausius gynybos klausimus, padėtį mūšio lauke ir Ukrainos kariuomenės poreikius.

Pasak „Ukrinform“, Ukrainos misijos prie NATO vadovė, ambasadorė Natalija Galibarenko sakė, kad NATO valstybių ir vyriausybių vadovai Vilniaus viršūnių susitikime nustatė politines ir praktines Ukrainos narystės Aljanse sąlygas, tarp kurių yra reformų tęsimas siekiant NATO standartų, taip pat karo pabaiga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją