Kyjivas kaltina Maskvą ukrainiečių „deportavimu“ nuo karo pradžios, nes ukrainiečiai iš okupuotų teritorijų būna priversti vykti į Rusiją, o ne į kitus Ukrainos regionus.

„Rusijos Federacija toliau grobia vaikus iš Ukrainos teritorijos ir organizuoja neteisėtą Rusijos piliečių jų įvaikinimą“, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Daugiau kaip 1 000 vaikų iš Mariupolio“, Rusijos kariuomenės okupuoto pietinio Ukrainos miesto, „buvo neteisėtai perduoti pašaliniams asmenims Tiumenėje, Irkutske, Kemerove ir Altajaus krašte“ Sibire, sakoma pareiškime, kuriame minimi įvairūs Rusijos regionai.

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, ši informacija parengta remiantis netoli Ukrainos esančio Rusijos pietinio Krasnodaro miesto vietos valdžios institucijų pateiktais duomenimis.

Pareiškime teigiama, kad Krasnodaro regione „specializuotose įstaigose“ laikoma daugiau kaip 300 ukrainiečių vaikų.

Ministerija apkaltino Rusiją veiksmais, kuriais „šiurkščiai pažeidžiama 1949 metų Ženevos konvencija“ ir JT Vaiko teisių konvencija.

Ji paragino grąžinti „visus Ukrainos vaikus, kurie buvo neteisėtai perkelti į Rusijos teritoriją, tėvams arba teisėtiems globėjams“.

Kelios šeimos iš Mariupolio naujienų agentūrai AFP sakė, kad per prievartą turėjo išvykti į Rusiją, prasidėjus kovoms.

Mariupolis, strategiškai svarbus Azovo jūros uostamiestis, buvo rusų pajėgų apsuptas pirmosiomis invazijos dienomis.

Po kelias savaites trukusios apgulties ir apšaudymo Rusija visiškai užėmė miestą. Per šią apgultį, ukrainiečių skaičiavimais, žuvo maždaug 20 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją