Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Rusijai pasitraukus iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos Ukrainos maisto produktų eksportas buvo svarbi ministrų derybų tema.

„Sutarėme dėl galimybės išvežti Ukrainos grūdus per Kroatijos uostus prie Dunojaus upės ir Adrijos jūros. Dabar dirbsime ieškodami kuo veiksmingesnių maršrutų į šiuos uostus ir maksimaliai išnaudosime šią galimybę. Kiekvienas indėlis atblokuojant eksportą, kiekvienos atvertos durys yra realus ir veiksmingas įnašas į pasaulio aprūpinimą maistu. Dėkoju Kroatijai už konstruktyvią pagalbą“, – pabrėžė D. Kuleba.

Ministrai taip pat aptarė Zagrebo saugumo pagalbą Kyjivui. Pasak D. Kulebos, ginklai buvo viena svarbiausių temų, bet išsamesnės informacijos Ukrainos užsienio reikalų ministras nepanoro pateikti dėl „akivaizdžių priežasčių“. „Pasakysiu tik tai, kad sudaryti konkretūs susitarimai, kurie netrukus bus įgyvendinti“, - sakė D. Kuleba ir pridūrė, jog Kroatijos teikiama pagalba yra itin rimta.

Aukščiausi abiejų šalių diplomatai daug dėmesio skyrė pasirengimui Tarptautinei donorų konferencijai dėl minų šalinimo Ukrainoje, ji spalio mėnesį vyks Zagrebe. D. Kuleba padėkojo Kroatijai, prisiėmusiai vienos iš pasaulio lyderių vaidmenį išminuojant Ukrainą.

Nemažą derybų dalį ministrai skyrė prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulės įgyvendinimui. Pasak D. Kulebos, Kroatija patvirtino esanti pasirengusi dalyvauti įgyvendinant Taikos formulės punktus dėl aprūpinimo maistu, energetinio saugumo, pagarbos JT Chartijai atkuriant Ukrainos teritorinį vientisumą, Rusijos patraukimo atsakomybėn už Ukrainoje įvykdytus nusikaltimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją