Tačiau balsavimas prasidėjo vangiai - matyt, rinkėjai įsiklausė į opozicijos, protestuojančios prieš rinkimų įstatymo pataisas, raginimą boikotuoti šiuos rinkimus.

Rinkimai vyksta praėjus beveik dviem mėnesiams po to, kai Kuveito emyras šeichas Sabahas al Ahmadas al Sabahas paleido vyriausybę palaikiusį parlamentą, teismui pripažinus neveiksniu vasarį išrinktą asamblėją.

Balsavimo apylinkėje Salvos mieste, esančiame už 15 kilometrų į pietus nuo sostinės, pasirodė tik keli rinkėjai, nors jų ten užregistruota daugiau nei 4 600.

"Balsuoju, nes man rūpi mano šalis. Esu nusistatęs prieš kvietimus boikotuoti", - rinkėjas Mahmudas Abedinas sakė naujienų agentūrai AFP, atidavęs savo balsą.

"Vyriausybė ir emyras mus aprūpina viskuo; geras aprūpinimas būstu, geri atlyginimai ir daug beveik nemokamų viešųjų paslaugų - tad kodėl turėtume boikotuoti?" - pridūrė 47 metų M.Abedinas, dirbantis viešajame sektoriuje.

Prieš prasidedant balsavimui rinkimų apylinkė regione, kuriame gyvena daugiausiai beduinų gentys, buvo beveik tuščia - kitaip nei per ankstesnius rinkimus, kai prieš rinkimų pradžią buvo nutįsusios ilgos eilės.

Kelių beduinų genčių vadai ragino savo gentainius boikotuoti rinkimus.

Netoliese esančioje Rumeitijos apygardoje, kurioje gyventojų daugumą sudaro šiitai, balsavimas vyko aktyviau, tačiau vistiek gerokai vangiau negu per parlamento rinkimus vasarį, kurių rezultatus konstitucinis teismas panaikino birželį.

"Ne visiškai palaikau vyriausybę, tačiau palaikau naują balsavimo sistemą, kuri suteikia tik vieną balsą kiekvienam rinkėjui, - sakė savo balsą atidavusi mokytoja Fatma Ahmad. - Manau, naujoji sistema lems gerą parlamentą, kuris padėtų išspręsti šalies problemas ir susigrąžinti stabilumą."

Rinkimų, kurie yra jau penktieji nuo 2006 metų vidurio, išvakarėse dešimtys tūkstančių opozicijos šalininkų surengė didelę demonstraciją, ragindami rinkėjus boikotuoti balsavimą.

Opozicija surengė kelis protestus ir mitingus prieš vyriausybę dėl vienašališko rinkimų įstatymo pakeitimo, sakydama, kad tai yra sąmokslas prieš konstituciją.

Nė vieno opozicijos veikėjo nėra tarp 306 kandidatų, įskaitant 13 moterų, besivaržančių dėl 50 mandatų, todėl tikėtina, kad naujasis parlamentas bus visiškai palaikantis vyriausybę.

Per ankstesnius rinkimus Kuveito rinkėjai galėdavo atiduoti balsą net už keturis pasirinktus kandidatus, o priėmus įstatymo pataisą gali rinktis tik vieną. Kiekvienoje iš penkių Kuveito rinkimų apygardų renkama dešimt deputatų.

Analitikų nuomone, mažai vilties, kad šie rinkimai atneš politinį stabilumą šiai turtingai Persijos įlankos valstybei, kurią krėtė užsitęsę nesutarimai, trikdantys ekonomikos vystymąsi, nors šalis gauna didžiules pajamas iš naftos eksporto.

Priešrinkiminiu laikotarpiu islamistinė, nacionalistinė ir liberalioji opozicija gatvėse surengė masinius protestus, perėjusius į smurtą. Sužeista apie 150 civilių ir 24 policininkai.

Rinkėjų aktyvumas bus pagrindinis rinkimų sėkmės ar nesėkmės rodiklis, nes opozicija tikisi, jog net 70 procentų rinkėjų boikotuos juos, o vyriausybę palaikantys kandidatai tikisi, kad balsuoti ateis daugiau kaip 50 procentų rinkėjų.

Opozicija žadėjo skirti žmones, kurie stebėtų balsuojančiųjų skaičių, nes nuogąstauja, kad vyriausybė gali išpūsti duomenis.

Įrengta apie 100 balsavimo apylinkių mokyklose su atskiromis balsavietėmis vyrams ir moterims, kaip reikalauja įstatymas.

2012-ųjų metų vidurio duomenimis Kuveite gyventojų yra 3,8 mln., bet 69 proc. jų yra užsieniečiai, ir balsavimo teisę turi tik 422 tūkst. iš 1,2 mln. kuveitiečių.

Balsuoti gali asmenys nuo 21-erių metų amžiaus; tarnaujantiems policijoje ir armijoje draudžiama dalyvauti rinkimuose. Moterys sudaro 54 proc. rinkėjų.

Rinkimų apylinkės užsidarys 20 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku. Balsavimui skirta 12 valandų laiko. Pirmųjų rezultatų laukiama apie vidurnaktį (23 val. Lietuvos laiku), nes balsalapiai Kuveite skaičiuojami rankiniu būdu.