Du pareigūnai, susiję su kurdų, arabų ir kitų šalių derybomis Rmelano miestelyje, sakė naujienų agentūrai AFP, kad delegatai susitarė įkurti „federacinę sistemą“, kuri apims tris daugiausia kurdiškus regionus Sirijos šiaurėje.

Nawafas Khalilas, Demokratinės sąjungos partijos (PYD) pareigūnas, sakė, kad ši deklaracija buvo paskelbta per kurdų konferenciją Rmelane šiaurinėje al Hasakos provincijoje.

Šiuo metu Sirijos vyriausybės ir opozicijos atstovai dalyvauja netiesioginėse derybose Ženevoje, per kurias siekiama rasti galimybių užbaigti jau penkerius metus besitęsiantį karą. PYD, kurią Turkija laiko teroristine organizacija, į tas derybas nebuvo įtraukta.

Pasak N.Khalilo, ketvirtadienį paskelbtas federacinis regionas vadinsis Rožava-Šiaurės Sirija. Rožava (pažodžiui - Vakarai) yra istorinis kurdiškas regionas, apimantis tris Sirijos šiaurinius anklavus (kantonus): Džaziros, Kobanės ir Afrino.

Istoriškai kurdai Rožavą taip pat laiko viena iš keturių Didžiojo Kurdistano dalių. Be Rožavos (Vakarų Kurdistano), Didysis Kurdistanas dar apima Turkijos rytines ir pietrytines dalis (Šiaurės Kurdistaną), šiaurinį Iraką (Pietų Kurdistaną) ir šiaurės vakarų Iraną (Rytų Kurdistaną).

Sirijos režimas ir opozicija atmeta kurdų „federacinio regiono“ paskelbimą

Sirijos vyriausybė ir opozicijos koalicija ketvirtadienį atmetė kurdų partijos paskelbta deklaraciją apie „federacinio regiono“ įkūrimą šalies šiaurėje.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA, citavo vieną Užsienio reikalų ministerijos pareigūną, kuris sakė, kad ta deklaracija „neturi jokio teisinio pagrindo“ ir yra „kėsinimasis į Sirijos teritorinę vienybę“.

Tuo tarpu opozicinė Nacionalinė koalicija perspėjo „nemėginti kurti kokius nors darinius, regionus arba administracijas, kurios uzurpuotų Sirijos žmonių valią“.