D. Kuleba kritikavo kai kurių Lotynų Amerikos vyriausybių „neutralumą“ ir sakė, kad Rusijos agresija rodo pavyzdį, kuriuo gali pasekti ir kitos valstybės. „Jei Rusijos įsiveržimas į kaimyninę šalį pažeidžiant sienas ir vykdant žudynes bus sėkmingas, tai gali paskatinti ir kitas valstybes elgtis kaip Rusija“, – per spaudos konferenciją nacionaliniuose rūmuose sakė D. Kuleba.

Gvatemala yra viena iš nedaugelio Ukrainą remiančių Lotynų Amerikos šalių. Praėjus penkiems mėnesiams nuo Rusijos invazijos pradžios, Gvatemalos prezidentas Alejandro Giammattei lankėsi Ukrainoje pareikšti solidarumo kolegai Volodymyrui Zelenskiui.

„Kai kurios Lotynų Amerikos šalys mano, kad (...) geriausia išlikti neutralioms šio Rusijos karo prieš Ukrainą atžvilgiu. Kitos sako, kad šis karas vyksta Europoje ir Lotynų Amerikos neliečia, - kalbėjo D. Kuleba. – Dar kitos mėgina likti draugėmis ir su Rusija, ir su Ukraina. Bijau, kad tai nėra tas karas, kai tokie metodai veikia“.

D. Kuleba padėkojo Gvatemalai už paramą ir pabrėžė, kad „Gvatemalos žmonės pernelyg gerai žino, kokias kančias ir sunaikinimą atneša karas“, jis turėjo galvoje žiaurų pilietinį karą, šioje Centrinės Amerikos šalyje vykusį 1960–1996 metais.

Savo ruožtu A. Giammattei patikino D. Kulebą, kad „Gvatemala toliau teiks politinę ir diplomatinę paramą Ukrainai“. „Tikiuosi, kad karas greitai baigsis ir prasidės Ukrainos atkūrimas“, – sakė A. Giammattei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją