Tai ketvirtadienį televizijos kanalo „1+1“ laidoje pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, praneša „Ukrinform“.

„Kai tik pilotai baigs mokymus – o lygiagrečiai Ukrainoje ruošiama infrastruktūra, – lėktuvai bus Ukrainoje. Tad vienintelės kliūtys F-16 pasirodymui Ukrainos padangėje yra besitęsiantis pilotų mokymas ir infrastruktūros ruošimas. Optimistinis scenarijus, manau, yra kitų metų pirma pusė“, – sakė jis.

D. Kuleba paaiškino, kad partneriai priėmė visus principinius sprendimus šiuo klausimu. Jis taip pat priminė prezidento Volodymyro Zelenskio vizitus į Nyderlandus ir Daniją, kurių metu buvo pažadėta tiekti Ukrainai lėktuvus. Pasak URM vadovo, neseniai aviacijos koaliciją papildė Belgija.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, buvęs Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas taip pat prognozavo, kad Ukraina naikintuvų F-16 gali gauti 2024 metų pavasarį.

ATACMS tiekimas Ukrainai tęsis, o jo apimtys didės

D. Kuleba taip pat teigė, kad Ukraina susitarė su Jungtinėmis Valstijomis dėl nuolatinio ilgojo nuotolio raketų ATACMS tiekimo.

Jis teigiamai atsakė į klausimą, ar pranešimų apie pirmąjį ATACMS panaudojimo atvejį patvirtinimas reiškia, kad šie sviediniai Ukrainai bus siunčiami nuolat, o tiekimo apimtys didės.

Ukrainos diplomatijos vadovas taip pat pabrėžė, kad tai yra tiesioginis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir JAV lyderio Joe Bideno susitarimų, pasiektų per rugsėjį Vašingtone surengtą jųdviejų susitikimą, rezultatas.

„Jei skaitytumėte prezidento kalbą po jo susitikimo su J. Bidenu tarp eilučių, pamatytumėte, kad buvo priimtas labai svarbus sprendimas, kuris galėjo būti tik šis, tad mes dėkojame Jungtinėms Valstijoms už susitarimų vykdymą ir mūsų pajėgumų stiprinimą“, – tvirtino D. Kuleba.

Kaip jau skelbta, spalio 17 dieną Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgos surengė sėkmingą operaciją, pavadintą „Laumžirgis“, kurios metu buvo smogta į Rusijos aerodromus laikinai okupuotuose Berdianske ir Luhanske. Netrukus po šių smūgių Ukrainos prezidentas patvirtino, kad prieš rusų taikinius buvo pirmą kartą panaudotos ATACMS raketos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją