Protestų judėjimui „Moterys baltais drabužiais“ (Damas de Blanco) vadovaujanti Berta Soler buvo suimta prieš įprastą politinių kalinių artimųjų protesto akciją, naujienų agentūrai AFP patvirtino buvęs politinis kalinys Angelis Moya.

Ilgą laiką vienintele opozicine grupe laikytame judėjime, kuriam Kubos vyriausybė leidžia reguliariai rengti eitynes, dalyvauja daugiausia įkalintų disidentų artimieji, reikalaujantys juos paleisti.

Beveik kiekvieną šeštadienį judėjimas organizuoja protesto akcijas, o jų dalyviai būna apsirengę baltai.

„Jos buvo suimtos maždaug 11 valandą ryto, kai ruošėsi eiti į Šventąją Ritą“, – sakė A. Moya, kalbėdamas apie bažnyčią, kurioje paprastai sekmadieniais prieš eitynes melsdavosi moterys.

Drauge su B. Soler suimtos ir kitos judėjimo narės – Lourdes Esquivel ir Gladys Capote, o taip pat Barbara Ferrat. Jas suėmę pareigūnai buvo apsirengę civiliais drabužiais, nurodė jis.

Pasak A. Moya, moterys, „negalėdamos eiti į Šv. Ritą“, pradėjo protestuoti prie „Moterų baltais drabužiais“ būstinės Havanos Lotono rajone.

B. Ferrat 17-metis sūnus Jonathanas Torresas buvo anksčiau suimtas už dalyvavimą istoriniuose liepos 11-osios protestuose, vasarą išplitusiuose į maždaug 50 Kubos miestų.

Per vyriausybės susidorojimą su precedento neturinčiu antivyriausybiniu sukilimu žuvo vienas žmogus, dešimtys buvo sužeista ir daugiau nei tūkstantis suimta. Keli šimtai suimtųjų tebėra už grotų.

Politinė opozicija Kuboje yra neteisėta, o disidentai, kurie dažnai būna trumpam sulaikomi. Valdžia juos vadina JAV tarnaujančiais „samdiniais“.

A. Moya, vienas iš 2003 metų vadinamojo Juodojo pavasario 75 politinių kalinių, sakė, kad policija, „kaip įprasta“, nenurodė, kur yra sulaikytieji, todėl jis nežino, kur yra jo žmona.

JAV ambasada Kuboje pasmerkė šiuos suėmimus.

„Režimas turėtų nustoti persekioti aktyvistus ir suinteresuotąsias motinas. Raginame nedelsiant paleisti ir remiame juos bei visus politinius kalinius #Kuboje“, – savo „Twitter“ paskyroje nurodė diplomatinė atstovybė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją