Trečiadienio rytą 8 val. 50 min. vietos laiku vadinamos Krymo „savigynos“ pajėgos pradėjo Ukrainos karinio jūrų laivyno pajėgų šturmą.

Remdamasis organizacijos „Informacinis pasipriešinimas“ operatyvine informacija, savo paskyroje „Facebook“ apie tai pranešė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Timčukas, rašo glavcom.ua.

„Puolančiųjų – maždaug 200 žmonių. Kaukes mūvinti „savigyna“ štabe nunešė kontrolinio praleidimo punkto vartus. Be kovotojų, puolančiųjų gretose yra moterų, kurios vaizduoja „pasipiktinusias gyventojas“, - rašė D. Timčukas.

Jo teigimu, Ukrainos kariškiai patalpose užsibarikadavo. „Netgi po vakarykščio Ukrainos gynybos ministerijos leidimo naudoti ginklus moterų dalyvavimas puolime apsunkina gynybą“, - pažymėjo ekspertas.

Keli žmonės, vilkintys civilius drabužius, trečiadienį įžengė į Ukrainos karinių jūrų pajėgų štabą Krymo uostamiestyje Sevastopolyje ir pradėjo derybas su ten esančiais kariškiais, nurodė vienas Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas.

Pasak jo, štabe nevyko joks smurtas. Atstovas pridūrė manantis, kad tie žmonės priklauso vadinamosioms Krymo savigynos pajėgoms, sudarytoms iš savanorių, kurie palaiko Krymo atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS pranešė, kad aktyvistai iškėlė Rusijos vėliavą ant Ukrainos laivyno štabo.

Pranešime nurodoma, kad aktyvistai surengė protestą prie štabo komplekso, o vėliau įsiveržė vidun, nukirpę tvoros vielas.

Rusijos Juodosios jūros laivyno vadas buvo pastebėtas atvykstantis į tą bazę derybų.

Paviešintas apšaudymo Simferopolyje vaizdo įrašas

Internete paskelbta vaizdo medžiaga iš apšaudymo Simferopolyje. Įraše aiškiai matoma, kaip nežinomi ginkluoti asmenys, veidus slepiantys po kaukėmis, nuo pastato Simferopolyje stogo šaudo į žmones, skelbia „Korrespondent“.

Taip pat pradėtas tyrimas ir dėl šaudymo kariniame objekte Simferopolyje. Įvykio vietoje dirba net penkios tyrimų operatyvinės grupės iš prokuratūros ir milicijos. Tokią informaciją skelbia Krymo prokuratūros atstovai spaudai.

Kaip pranešama, incidento išvakarėse į Krymą atvyko Rusijos gynybos ministerijos atstovai, kurie buvo iš anksto preliminariai sutarę su Ukrainos karinių pajėgų vadais - į teritoriją jie atvyko atlikti paskutinių „topografinių darbų“. Juos lydėjo ir vadinamųjų Krymo savigynos pajėgų nariai.
Apšaudymo metu žuvo du žmonės ir du buvo sužeisti.

„Šauliai susirinko gilzes. Kaip teigia specialistai, dirbantys incidento vietoje, yra įrodymų, jog braižas primena Kijeve dirbusius snaiperius. Svarstoma versija, jog incidentas buvo provokacija. Tyrimas tęsiamas toliau. Bandoma sulaikyti nusikaltėlius“, - teigiama pranešime spaudai.

Detalesnės informacijos spaudos tarnyba pažadėjo suteikti vėliau.
Kovo 18 dieną du žmonės žuvo ir dar du buvo sužeisti per susišaudymą snaiperiniais šautuvais.

Krymo vidaus reikalų ministerijos atstovai tvirtina, jog vienas iš žuvusiųjų – Krymo savigynos pajėgų kovotojas ir vienas karys.

„Pirminiais duomenimis, buvo šaudoma iš vienos vietos dviem kryptimis. Nežinomas asmuo šaudė pro nebaigti statyti pastato, esančio netoliese karinės teritorijos, langą. Snaiperis šaudė tiek į savigynos kovotojus, kurie atvyko patikrinti informacijos apie pastate pastebėtus ginkluotus žmones, tiek į Ukrainos pajėgų karius, dislokuotus greta“, - teigiama pranešime spaudai.

Krymo vidaus reikalų ministerija neatmeta galimybės, jog apšaudymas buvo gerai suplanuota provokacija.

Aidėjo šūviai

Šūviai antradienį aidėjo Krymo regiono sostinėje Simferopolyje, šimtams žmonių susirinkus centrinėje Lenino aikštėje švęsti sutarties, pagal kurią šis Juodosios jūros pusiasalis prijungiamas prie Rusijos.

Kaip pranešama, du žmonės žuvo, o dar du buvo sužeisti per susišaudymą prie vieno Ukrainos kariuomenės pastato, prasiveržus smurtui per jau mėnesį trunkančią priešpriešą su Rusijos pajėgomis ir promaskvietiškomis sukarintomis pajėgomis.

Vienas ten esantis naujienų agentūros AFP fotografas sakė matęs, kaip bent 10 ginkluotų asmenų įžengė į pastatą Simferopolio šiaurės rytiniame rajone, kuriame įsikūręs karinių jūrų pajėgų kartografijos institutas, o vėliau iš pastato vidaus pasigirdo automatų papliūpos.

Tą teritoriją apsupo milicija ir promaskvietiškos brigados, vadinamos savigynos pajėgomis.

„Ten vyksta kažkokios operacijos“, – prie tos bazės budintis aktyvistas Anatolijus Tichonovas, vilkintis karinę uniformą, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Girdėjosi šūviai. Todėl žmonės čia ir atvyko. Visi susirūpinę ir nori žinoti, kas dedasi“, – aiškino jis.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo milicijos atstovę Olgą Kondrašovą, kuris sakė, kad buvo šaudoma „iš tos pačios vietos“ – tiek į Ukrainos kariškius, tiek į promaskvietiškas pajėgas.

Pasak jos, buvo nušautas vienas Ukrainos karys ir vienas prorusiškų pajėgų narys, o dar du žmonės buvo sužeisti.

Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, kad vienas iš jos karių žuvo pašautas į kaklą. Iš visų toje bazėje buvusių karių buvo atimti tapatybės dokumentai.

Po to susišaudymo ministerija paskelbė, kad ukrainiečių kariams nuo šiol leidžiama atsišaudyti ginantis. Ankstesni įsakymai draudė kariams naudoti šaunamuosius ginklus.

Kitoje Simferopolio vietoje šimtai Krymo totorių susirinko musulmonų kapinėse laidoti 38 metų Rešato Ametovo, kuris, kaip pranešama, buvo pagrobtas ir nukankintas dėl protestų prieš Krymo valdžios pastangas prisijungti prie Rusijos.

„Jis buvo žiauriai sumuštas, – R.Ametovo teta Zera Kadyrova sakė per laidotuves. – Sakė, kad bus atliekamas tyrimas, tačiau nežinome, kiek tame tiesos.“

Krymo muftijų taryba pareiškė, kad to vyro palaikai „buvo su smurto ir kankinimų žymėmis“.

Krymo totorių mažuma protestavo prieš Rusijos pajėgų intervenciją į pusiasalį, o dauguma jos narių nedalyvavo sekmadienį vykusiame referendume, kuriame rusakalbiai triuškinama dauguma nubalsavo už atsiskyrimą nuo Ukrainos.

Rusijos specialiosios paskirties būrys pirmas pradėjo šaudyti

„Informacinio pasipriešinimo“ duomenimis, antradienį vykusį ukrainiečių karinio dalinio Simferopolyje šturmą, per kurį žuvo vienas ukrainiečių kareivis, o du buvo sunkiai sužeisti, vykdė rusų specialiosios paskirties būrys ir vadinamoji Krymo savigyna, palaikant Krymo milicijai. Milicija apsupo operacijos rajoną.

Įvykių vietoje taip pat dalyvavo Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) atstovai civiliais drabužiais, socialiniame tinklalapyje „Facebook“ parašė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas DmitrijusTymčiukas, informuoja unian.net.

D. Tymčiukas praneša, kad „Krymo savigyna“ ruošėsi šturmui savo jėgomis, koordinuojama FST atstovų, ją nustebino rusų specialiosios paskirties būrio pasirodymas.

„Liudininkų teigimu, pirmas pradėjo šaudyti rusų specialiosios paskirties būrys. Tai sukėlė padriką savigynos kari šaudymą į ukrainiečių kareivius. (Yra nepatvirtintų liudijimų, kad rusų specialiosios paskirties būrys šaudė tek į ukrainiečių karius, tiek į „savigynos narius“. Šiuos duomenis patikrinsime)“, – praneša D. Tymčiukas.