Pranešama, kad žurnalistas buvo užpultas po to, kai po sulaikymo išėjo iš milicijos nuovados, skelbia pravda.com.ua.

Tokią informaciją skelbia „Telekritika“, remdamasi faktais iš žurnalisto paskyros socialiniame tinkle „Facebook“.

Šiuo metu G. Bakašovas su draugais iš Krymo išvyko į Kijevą.

Kaip skelbia televizijos STB korespondentas Aleksejus Simakovas. G. Bakašovas buvo pagrobtas Simferopolyje – visą dieną praleido su maišu ant galvos, buvo smarkiai sumuštas, atimtas jo telefonas, asmens dokumentai ir pinigai.

Remiantis nepatvirtintais duomenimis, G. Bakašovas buvo pagrobtas vadinamosios Krymo savigynos grupuotės narių, kurie ketino verslininką ir žurnalistą iš Kijevo „perauklėti“.

Skelbiama, jog kovo 4-ąją dieną G. Balašovą buvo sulaikiusi Simferopolio milicija – pareigūnų nemalonę jis užsitraukė mitinge pabendravęs su Rusiją palaikančiais aktyvistais.

Pareigūnai sakė, kad žurnalistas nuovadą paliko labai greitai.

Simferopolyje užpultos protestuojančios moterys

Simferopolyje prie Ukrainos karinių jūrų pajėgų pakrantės apsaugos štabo įvyko nemalonus incidentas – užpultos moterys, jau kelias dienas iš eilės vykdančios prieš karinius veiksmus nukreiptą akciją, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Moteris užsipuolė Rusiją palaikantys ir viešąją tvarką prižiūrintys savanoriai, blokuojantys karinę teritoriją. Jie iš protestuojančių moterų atėmė plakatus ir numetė kitoje kelio pusėje.

Ekspertai: Kryme veikia Rusijos specnazas

Kariai, kurie neiššovę nei šūvio perėmė kontrolę Kryme, tikriausiai priklauso Rusijos specialiosioms ir oro desantininkų pajėgoms, sako Londone dirbantys karybos ekspertai.

Karališkojo junginių tarnybų instituto (RUSI) Rusijos reikalų specialistas Igoris Sutiaginas sakė, kad Kryme pasklidę kariai, dėvintys uniformas be atpažinimo ženklų, naudoja įrangą, būdingą tik Rusijos elitinių specialiųjų pajėgų (specnazo) divizijoms.

„Daliniai, kurie savaitgalį užblokavo pakrančių sargybos objektus, yra specnazas“, – I.Sutiaginas pirmadienį sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jie yra atpažįstami, nes turi specializuotos įrangos. Tai gali būti 3-oji specnazo brigada iš Toljačio“ – Rusijos miesto Samaros srityje, pridūrė ekspertas.

Tie kovotojai yra „žvalgybos giliame priešo užnugaryje ir diversijų ekspertai“, kuriuos palaiko „bent dvi jūrų pėstininkų brigados ir Juodosios ir Baltijos jūros laivynų“, aiškino I.Sutiaginas.

Žurnalo „Jane's Intelligence Review“ analitikas Matthew Clements (Metju Klementsas) pritarė nuomonei, kad tame pietiniame Ukrainos pusiasalyje veikia Rusijos specialiosios pajėgos.

„Rusijos pajėgos Kryme dėjo pastangas, kad sumažintų tikimybę būti atpažintoms, – sakė jis. – Tačiau žinome, kad į Krymą tikrai pasiųsta specialiųjų ir oro desanto pajėgų.“

Vienas buvęs aukšto rango Europos saugumo pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė esantis „200 proc.“ įsitikinęs, kad ši operacija turi visus speznazo veiksmų požymius. Pasak jo, tie kovotojai puikiai sugeba sukelti „sumaištį ir chaosą, vykdant psichologinį puolimą“.

Rusijos vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU) pavaldžiuose specnazo daliniuose pagrindinė taisyklė – tylėti, o jų veiksmus gaubia slaptumo skraistė – panašiai kaip Didžiosios Britanijos specialiųjų pajėgų SAS.

Specnazo komandosai yra diversijų, nužudymų ir strategiškai svarbių taikinių užėmimo specialistai. Jie neretai siunčiami žvalgybai į priešo užnugarį – uniformuoti arba persirengę civiliais, dažnai itin pavojingomis sąlygomis.

Jie atliko pagrindinį vaidmenį, šturmuojant čečėnų sukilėlių 2002 metais užgrobtą Dubrovkos teatrą Maskvoje, taip pat kovotojų 2004 metais užgrobtą Beslano mokyklą Šiaurės Osetijoje.

Abi operacijos pareikalavo daug civilių žmonių gyvybių.