Pareigūnai patvirtino, kad žuvo 14 žmonių, 17 yra sužeista, tačiau šie skaičiai dar gali keistis. Skelbiama, kad du užpuolikai nukauti – vienas vyras ir viena moteris.

Ketvirtadienio rytą paskelbta vieno įtariamojo, vykdžiusio šaudynes JAV žmonių su negalia centre, tapatybė. Tai Syedas Farookas, JAV pilietis. Įtariamasis buvo apygardos sveikatos departamento inspektorius. Prieš pat šaudynes žmonių su negalia centre „Inland Regional Center“, jis staiga išėjo iš renginio, praneša CNN su nuoroda į šaltinius teisėsaugoje.

Kiek vėliau paviešinta ir antrosios įtariamosios tapatybė – tai 27-erių metų moteris Tashfeen Malik.

Kaip pranešė San Bernardino policijos nuovados vadas Jarrodas Burguanas, per susišaudymą su policija San Bernardine po įvykdyto išpuolio neutralizuoti du įtariamieji – tai Syedas Farookas ir Tashfeen Melik. Teigiama, kad užpuolikų neutralizavimo operacijoje dalyvavo apie 20 policijos pareigūnų. Manoma, kad visureigyje buvę užpuolikai tarpusavyje susiję. J. Burguano teigimu, tai buvo mergina ir vaikinas arba vyras su žmona.

Planuotas išpuolis

„Manau, kad įvertinus tai, ką matėme, kaip jie buvo ginkluoti, gali daryti prielaidą, kad išpuolis buvo planuotas“, - samprotavo J. Burguanas. Taip pat jis pridūrė, kad policija kol kas vis dar nežino šaudynių motyvo.

J. Burguanas informavo, kad tyrėjai svarsto savadarbio sprogmens versiją, bet nėra tikri, kokio tipo sprogmuo buvo rastas. Jo teigimu, visureigyje policijos pareigūnai aptiko į savadarbę bombą panašų objektą, tačiau jis nebuvo sprogstamasis.

SARBIAUSI FAKTAI, ŽINOMI IKI ŠIOL:

- Trečiadienio vakarą, apie 21val. Lietuvos laiku, JAV Kalifornijos valstijos San Bernardino mieste prasidėjo šaudynes, per kurias žuvo 14 žmonių, dar 17 yra sužeista

- Šaudynės vyko žmonių su negalia centre „Inland Regional Center“, kur tuo metu vyko šventinis renginys

- Ketvirtadienio naktį nukauti du užpuolikai – vyras ir moteris

- Skelbiama, kad centre siautėję asmenys buvo ginkluoti automatais, vilkėjo karinius drabužius, neperšaunamas liemenes. Iš įvykio vietos paspruko juodu visureigiu.

- Paviešinta vieno iš įtariamųjų tapatybė – tai Syedas Farookas, JAV pilietis, apygardos sveikatos departamento inspektorius

- Kiek vėliau paviešinta ir antrosios įtariamosios tapatybė – tai 27-erių metų moteris Tashfeen Malik

Šaltiniai taip pat pranešė, kad namas Redlande, Kalifornijoje, kurį apsupo pareigūnai, yra susijęs su S. Farooku. Šiame name prasidėjo gaudynės, kurios baigėsi susišaudymu su SUV automobilyje buvusiais asmenimis.

Pranešama, kad užpuolikai, siautėję centre buvo labai gerai ginkluoti, turėjo automatus, vilkėjo neperšaunamas liemenes ir karinius drabužius. CNN šaltinių duomenimis, bent vienas iš atakos metu naudotų ginklų buvo įsigytas legaliai.

Kol kas nėra patvirtintų faktų, jog išpuolis žmonių su negalia centre yra susijęs su teroristinėmis grupuotėmis.

Siautėjo sutuoktinių pora

Vyras ir moteris, nukauti trečiadienį per susišaudymą su policija po masinių šaudynių San Bernardino mieste Kalifornijos valstijoje, tikriausiai buvo vieninteliai to išpuolio dalyviai, nurodė pareigūnai.

San Bernardino policijos vadas Jarrodas Burguanas nurodė, kad per susišaudymą nukauta moteris buvo 27 metų Tashfeen Malik.

Kitas įtariamasis anksčiau buvo įvardytas kaip 28 metų Syedas Farookas. Jų artimieji sakė, kad ši pora buvo susituokusi.

S.Farookas dirbo aplinkos medicinos specialistu San Bernardino sveikatos apsaugos departamente ir retkarčiais dirbdavo pelno nesiekiančioje organizacijoje „Inland Regional Center“, teikiančioje socialines paslaugas sutrikusio vystymosi žmonėms toje apygardoje.

J.Burguanas sakė žurnalistams, kad S.Farookas anksčiau trečiadienį įtūžęs paliko savo biuro vakarėlį, į o vėliau grįžo apsiginklavęs iki dantų kartu su T.Malik.

Amerikos ir islamo ryšių tarybos vykdomasis direktorius Hussamas Ayloushas sakė, kad ta pora paliko savo kūdikį artimiesiems trečiadienio rytą, bet nebegrįžo jo pasiimti.

Farhanas Khanas, įtariamojo S. Farooko svainis, žurnalistams spaudos konferencijos metu ketvirtadienio rytą sakė: „Nė neįsivaizduoju, kodėl jis taip galėjo padaryti. Visiškai nesuprantu. Man pačiam šokas.“

F. Khano teigimu, paskutinį kartą su S. Farooku jis bendravo prieš savaitę.

Policija apieško gyvenamuosius namus šalia vietos, kurioje nukauti įtariamieji

Policijos pareigūnas Jarrodas Burguanas patvirtino, kad du įtariamieji nukauti, abu buvo policijos sulaikytame visureigyje, kol kas vis dar nepatvirtinama informacija, ar tikrai yra trečiasis užpuolikas.„CNN“ skelbia, kad vienas iš įtariamųjų gyveno teritorijoje, kuri šiuo metu apieškoma policijos. Skelbiama, kad automobilyje užpuolikai turėjo sprogmenų.

„BBC“ skelbia, kad policija apieško gyvenamuosius namus šalia vietos, kurioje nukauti užpuolikai. „CNN“ praneša, kad grupė užpuolikų buvo gerai pasirengusi, turėjo tam tikrų įgūdžių, nes sugebėjo pabėgti iš įvykio vietos, išpuolis buvo planuotas, tačiau kol kas nėra jokios informacijos apie nusikaltimo motyvus.

Ieškota trijų įtariamųjų

Policijos atstovas Vicki Cervantes, kurį cituoja „Reuters“ teigė, kad „įtariamieji pabėgo, tačiau mes neturime jokių žinių, kur jie yra“.

Taip pat spaudos konferencijoje paskelbta, kad pastatas yra didžiulis, todėl evakuacija užtruko, pastatas vis dar nuodugniai tikrinamas.

„AP“ praneša, kad šaudynių metu keli žmonės užsirakino savo kabinetuose ir laukė, kol juos išgelbės policija.

Policijos pareigūnai nuodugniai patikrino incidento vietą, evakuoti pastatuose buvę žmonės, tačiau užpuolikai nerasti, jų ieškojo gausios policijos pajėgos. Pranešta, kad ieškota trijų įtariamųjų šaulių, įvykio vietoje dirba gausios policijos pareigūnų ir FTB pajėgos. Iš aplinkinių pastatų evakuojami žmonės.