Australijos sienos apsaugos pajėgos pranešė, kad buvo rasti „keli potencialiai neteisėti nepiliečiai“, bet nepatikslino, ar jie yra žvejai, ar prieglobsčio prašytojai, taip pat iš kur jie atkeliavo.

Vietos gyventojai pranešė, kad matė į mišką bėgusius žmones, kurių laivas sekmadienį užplaukė ant seklumos netoli Deintrio upės, tekančios Kvynslando valstijos tolimoje šiaurėje.

Vietos žiniasklaida spėja, kad jie yra vietnamiečiai, nors vienas jūrų gelbėjimo pareigūnas sakė nacionaliniam transliuotojui ABC, kad laivas registruotas Indonezijoje.

Pasak Kvynslando policijos ministro, iki šiol buvo sulaikyta 15 žmonių. Tuo tarpu Brisbane įsikūręs leidinys „The Courier-Mail“ pranešė, kad tankiame miške gali slėptis dar iki 20 žmonių.

Senoviniame Deintrio atogrąžų miške, esančiame apie 120 km atstumu į šiaurę nuo turistų pamėgto Kernso miesto, gyvena krokodilų, gyvačių ir kazuarų – didžiulių neskraidančių paukščių, kurie laikomi vieni pavojingiausių pasaulyje dėl jų agresyvumo.

Valstybinės avarinės pagalbos tarnybos vietos kontrolierius Peteris Rinaudo nurodė, kad jo komandos surengė paiešką mangrovių miške ir šalimais upės žiočių.

„Darbas bus varginantis – ten vis dar gana karšta, taigi, vaikinai dirbs labai sunkiomis sąlygomis“, – sakė jis ABC.

„Tikiuosi, kad žmonės, kiek jų bebūtų, bus rasti – tai nėra teritorija, kurioje malonu būti“, – pridūrė jis.

Buvęs Sienos apsaugos policijos vadovas Romanas Quaedvliegas savo ruožtu pirmadienį parašė tviteryje, kad vietnamiečių laivai pastaruosius dvejus metus „neteisėtai žvejojo ištisais laivynais“ prie tolimų Kvynslando šiaurinių krantų, nes išseko jų pačių žuvų ištekliai.

„Įmanoma, kad Deintrio laivas ir įgula pasinaudojo šia veikla... kad patektų į Australiją ir negrįžtų į Vietnamą“, – pažymėjo jis.

Jei laive iš tikrųjų buvo prieglobsčio prašytojų, tai būtų pirmas kartas per pastaruosius ketverius metus, kai toks laivas pasiekė Australijos krantus.

Į Australiją laivais mėginantys patekti prieglobsčio prašytojai siunčiami atgal arba į atokias stovyklas Ramiojo vandenyno regione, dažnai kritikuojamas dėl prastų gyvenimo sąlygų. Tokiems asmenims taip pat draudžiama persikelti į Australiją.