Vadinamasis „krokodilas“ – pigus heroino pakaitalas, negailestingai naikinantis priklausomybės kamuojamus žmones. Skelbiama, kad narkotikas žmogų pražudo per vidutiniškai dvejus metus.

Arizonos pareigūnai nuogąstauja, jog „krokodilo“ aukų skaičius vieną dieną virs epidemija. Per vieną savaitę ligoninėje dėl šio narkotiko atsidūrė net du žmonės.

Tikrasis „krokodilo“ vardas – dezomorfinas. Tai itin pigus heroino atitikmuo. Narkotikas gaunamas sumaišius sutrintas kodeino tabletes, benziną, kepimui skirtą aliejų, jodą, dažų skiediklį, skystą žiebtuvėlių užpildą ir daugiau itin kenksmingų sudedamųjų dalių.

Šis narkotikas, pastaruoju metu itin išpopuliarėjęs Rusijoje, šiurpų pavadinimą gavo nuo dvoko ir krokodilo odą primenančių odos pažeidimų, su kuriais susiduria narkomanai prieš, tiesiogine to žodžio prasme, supūdami gyvi.

Nepaisant šiurpą keliančios sudėties ir didelės žalos organizmui, „krokodilas“ taip pat sukelia ir žaibišką priklausomybę, jo veikimo trukmė labai trumpa. Tai reiškia, jog narkomanai patenka į užburtą ratą – gamyba, dozė, gamyba, dozė ir t.t.

Narkotiko "krokodilo" poveikis organizmui
Apie atvejus Arizonoje sužinota po to, kai gydytojas Frankas LoVecchio, dirbantis „Banner Poison Control Center“, naujienų tarnybai KPHO prasitarė per savaitę susidūręs net su dviem tokiais atvejais.

Fr. LoVecchio sakė: „Kiek man žinoma, tai pirmieji atvejai Jungtinėse Valstijose, apie kuriuos pranešta. Todėl esame labai išsigandę. Jie narkotiką gamina namų sąlygomis, galvoja, jog didžioji dalis benzino ir aliejaus gamybos metu dingsta, tačiau taip nėra. Galite įsivaizduoti, jog užtenka visai nedidelį kiekį jo susileisti į veną, ir bus padaryta daug žalos... jis pradeda naikinti organizmą iš vidaus“.

Nors minėtieji du atvejai, kaip teigia pareigūnai, gali būti susiję, baiminamasi, jog iš tikrųjų šis narkotikas Arizonoje jau nemenkai paplitęs - po kelerių metų „krokodilo“ aukų esą bus dar daugiau.

„Ten, kur dūmai, ten ir ugnis. Baiminamės, jog tokių atvejų bus vis daugiau ir daugiau“, - pridūrė Fr. LoVecchio.

Nors „krokodilo“ poveikis psichikai praktiškai identiškas heroino, naujas narkotikas itin pavojingas dėl pigių sudėtinių dalių, kurių galima įsigyti legaliai Rusijos parduotuvėje.

Daugumai narkomanų negrįžtamai sužalojamos smegenys, sutrinka kalba. Iš esmės šis narkotikas priverčia kraujagysles sprogti – lieka skausmingos, dvokiančios gangrenuojančios žaizdos, kurios palaipsniui nusėja visą kūną. Štai iš kur ir kilo ir pavadinimas „krokodilas“.

Dažniausiai nuo „krokodilo“ priklausomu tapęs asmuo išgyvena dvejus ar trejus metus nuo pirmosios dozės. Per tą laiką narkomano oda pažaliuoja, kūną nusėja žaizdos, žmogus tiesiogine to žodžio prasme pradeda pūti.