Tai pranešė „Ukrinform“, remdamasi Kroatijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretoriaus Frano Matušičiaus pareiškimu JT Generalinės Asamblėjos posėdyje.

Kroatijos URM atstovas pabrėžė, kad Rusijos sprendimas nepratęsti susitarimo dėl grūdų provokuoja bado grėsmę daugelyje pasaulio rajonų.

„Kroatija pasirengusi padėti ieškoti naujų Ukrainos grūdų eksporto kelių. Kroatijos geležinkeliai ir uostai Adrijos jūroje yra vienas iš galimų alternatyvių maršrutų", – sakė jis.

Diplomatas taip pat pažymėjo, kad Kroatija nuo pirmųjų Rusijos invazijos dienų stojo į Ukrainos ir jos žmonių pusę ir yra pasirengusi remti Ukrainą tiek, kiek reikės.

Liepos 18 d. Rusija pasitraukė iš grūdų susitarimo, galiojusio nuo 2022 metų liepos. Rusijos atstovai Jungtinėse Tautose pareiškė, kad prie sandorio nebus grįžta.

Reaguodamas į tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė Turkijai ir JT pratęsti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą be šalies agresorės. Rusija atsakė grasindama „rizikomis“, jei sandoris bus tęsiamas be jos.

Draudimo kompanijos dėl neapibrėžtos situacijos Juodojoje jūroje jau nutraukė jūrinių krovinių iš Ukrainos draudimą.