„Dvylika vaikų bus perkelta į Liuksemburgą (trečiadienį) ir dar 50 – į Vokietiją šeštadienį“, – interviu Atėnų radijui kalbėjo Graikijos migracijos reikalų ministras Notis Mitarachis.

Anksčiau antradienį organizacija „Human Rights Watch“ paragino Graikijos vyriausybę paleisti šimtus nepilnamečių, dėl vietos trūkumo gyvenančių „nehigieniškose policijos (areštinių) kamerose ir sulaikymo centruose“ be suaugusiųjų priežiūros.

„Laikyti vaikus purvinose policijos kamerose visada buvo neteisinga, bet dabar jiems dar kyla COVID-19 infekcijos pavojus“, – sakoma HRW tyrėjos Evos Cosse pareiškime.

„Graikijos vyriausybės pareiga – nutraukti šią piktnaudžiavimo praktiką ir užtikrinti, kad šie pažeidžiami vaikai sulauktų reikiamos priežiūros ir apsaugos“, – nurodė E. Cosse.

Pasak HRW, vyriausybės duomenimis, policijos areštinėse šiuo metu yra daugiau nei 330 vaikų, laukiančių perkėlimo į prieglaudas. Tuo metu sausio mėnesį jų buvo 180.

Praėjusią savaitę Graikijos paramos jaunimui grupė pranešė teikianti psichologinę pagalbą telefonu 10 metų berniukui iš Sirijos, policijos areštinės kameroje praleidusiam 44 dienas.

Nepilnametis buvo sulaikytas vasario mėnesį prie Graikijos ir Albanijos sienos, kai bandė patekti į Vokietiją, kad prisijungtų prie ten esančių savo šeimos narių. Dėl šiuo metu įvesto karantino grupės „Arsis“ nariai negalėjo berniuko aplankyti.

Graikijoje šiuo metu yra maždaug 100 000 prieglobsčio prašytojų, dauguma jų glaudžiasi stovyklose, viešbučiuose ir butuose.

Daugiausia jų susigrūdę penkiose Egėjo jūros salose netoli Turkijos, kur mažiau nei 6 100 vietų tenka daugiau nei 36 tūkst. žmonių.

Graikijose žemyninėje dalyje esančiose dviejose stovyklose kilo du koronaviruso protrūkiai, todėl jas teko uždaryti.

Pasiteisindama siaučiančia koronaviruso epidemija vyriausybė atsisako perkelti atvykėlius į žemyninę dalį.

Pirmadienį Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) nurodė, kad daugiau nei 2 tūkst. prieglobsčio prašytojų, priklausančių didelės rizikos grupėms, bus laikinai perkelti iš salų stovyklų į viešbučius ir butus.

Perkeliami visi vyresni nei 65 metų prieglobsčio prašytojai, pridūrė TMO Graikijos misijos vadovas Gianluca Rocco.