Taip buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas detalizavo savo mintis, išsakytas penktadienį vykusio „Vilniaus saugumo forumo“ metu. Tuomet B. Hodgesas tikino, jog Lietuvai reikia būti pasirengusiai bent dvi savaites atremti priešą savo jėgomis.

„Mano analizė buvo pagrįsta faktu, kad iš tiesų yra NATO regioniniai planai, kuriuose numatytas greitas pastiprinimas, ir žiniomis apie regioną bei geografiją. Ji taip pat remiasi žinojimu, kad Lenkija krizės atveju neleis jokioms savo pajėgoms kirsti Lietuvos sienos, įskaitant JAV tankus Lenkijoje... Tokia yra Lenkijos politika“, – teigė B. Hodgesas, kurio mintimis feisbuke dalinosi vienas forumo organizatorių, atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

Vaidotas Malinionis

„Todėl, kaip pabrėžiau savo komentaruose, blogiausio scenarijaus atveju (t.y., labai menkas išankstinis perspėjimas, sunkumai perkeliant JAV, Jungtinės Karalystės ar Vokietijos dalinius į Lietuvą), Lietuva turi būti pasirengusi iki dviejų savaičių kovoti su tuo, kas jau yra jos teritorijoje“, – skelbiama įraše.

B. Hodgesas pridūrė, kad jo įspėjimų tikslas buvo atkreipti Lietuvos strategų dėmesį ir užtikrinti, kad šalis būtų pasirengusi dvi savaites atremti pirmines priešo atakas. Pasak jo, tam reikia modernių, kontrataką gebančių atlikti pajėgų.

Kaip vieną iš būtinų elementų jis išskyrė ir gerai aprūpintas rezervo ir teritorines pajėgas, oro gynybą. Anot B. Hodgeso, minėtam blogiausiam scenarijui turi būti pasirengę ir civiliai.

„Nereiškia, kad tą dieną, kai paskelbiamas 5 straipsnis, automatiškai pasirodo kitų NATO šalių ginkluotosios pajėgos. Tikėtina, kad jos judės taip greitai, kaip tik galės, kad atvyktų, bet tai gali užtrukti iki dviejų savaičių... Todėl Lietuva turi būti pasirengusi kovoti, kol jos atvyks“, – savo įspėjimus argumentavo jis.

Kaip pranešta anksčiau, penktadienį Seime vykusiame „Vilniaus saugumo forume“ dalyvavęs buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje B. Hodgesas įspėjo, kad Rusijos puolimo atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis. Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, pažymėjo jis, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.

Arvydas Anušauskas

Visgi, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tokius įspėjimus vadino „laužtais iš piršto“.

„Būtų gerai, kad kas nors Hodgesui pasakytų, kad yra regioniniai gynybos planai su pajėgumais, kurie veikia iš karto, o ne po dviejų savaičių“, – šeštadienį Eltai sakė A. Anušauskas.

Tiesa, atsargos generolo pasisakymai ir anksčiau yra sukėlę rezonansą Lietuvos politiniame gyvenime. Praėjusių metų „Vilniaus saugumo forume“ buvęs JAV pajėgų Europoje vadas teigė, kad Baltijos šalys ir Lenkija nederina savo ginkluotės įsigijimų ir perka skirtingą karinę techniką. Be to, jis tvirtino, kad Vilniui nepakanka skirti gynybai tik 2 proc. BVP.

Tuomet į B. Hodgeso pastabas reagavęs A. Anušauskas tikino, kad atsargos generolas nesiremia naujausia informacija. Tačiau Lietuvos diplomatijai vadovaujantis A. Anušausko kolega, ministras Gabrielius Landsbergis tada tvirtino, jog į B. Hodgeso kritiką reikėtų įsiklausyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją