„Padėtis gana įtempta, nes Kyjivo režimo sabotažo, galinčio turėti katastrofiškų padarinių, grėsmė tikrai didelė“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „Imamasi visų priemonių tokiai grėsmei atremti“, – pridūrė D. Peskovas.

Šie komentarai paskelbti po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę kolegai iš Prancūzijos Emmanueliui Macronui sakė, kad Rusija planuoja „pavojingas provokacijas“ didžiausioje Europoje branduolinėje jėgainėje. Neseniai Ukrainos žvalgyba pranešė, kad Zaporižios elektrinėje Rusija parengė viską, kad įvykdytų teroro aktą su radiacijos išmetimu.

D. Peskovas nepasibodėjo apkaltinti Ukrainą ir Kachovkos užtvankos sprogdinimu „su siaubingais padariniais“. Kachovkos hidroelektrinę kontroliuoja Rusijos kariuomenė, o Ukraina buvo pranešusi, kad rusai dar rudenį ją užminavo, o dabar susprogdino, kad sulėtintų Ukrainos pradėtą kontrpuolimą. Vanduo užtvindė didžiulius Chersono srities plotus, žuvo dešimtys žmonių, tūkstančiai buvo priversti bėgti.

Tai ne pirmas kartas, kai Rusija baugina neva Ukrainos planuojama katastrofa Zaporižios branduolinėje jėgainėje. Rusijos branduolinės agentūros „Rosatom“ patarėjas anksčiau šią savaitę apkaltino Kyjivą planavus išpuolį prieš elektrinę naktį į liepos 5-ąją.

Jungtinių Tautų branduolinės energetikos agentūra (TATENA) pasiuntė į elektrinę stebėtojų komandą, agentūros vadovas Rafaelis Grossi antradienį tikino, kad ši grupė neketina iš ten išvykti.

Trečiadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis surengė dar vieną posėdį su vyriausiojo vado štabu dėl Zaporižios atominės elektrinės apsaugos, padėties fronte ir ginklų gamybos šalyje. V. Zelenskis „Telegram“ kanale pranešė, kad per išplėstinį štabo posėdį dvi valandas buvo aptariami didžiausi iššūkiai, vienas jų – atominės elektrinės apsauga. Išklausyti, be kitų, „Enerhoatom“ direktorius ir Chmelnickio atominės jėgainės vadovas.

Tuo metu Ukrainos prezidento vyriausiasis patarėjas Mychailo Podoliakas apkaltino TATENA vadovą R. Grossi „visišku neveiksmingumu valdant didžiausią riziką“. TATENA turi „aiškius įtakos svertus“ Rusijai, antradienio vakarą Ukrainos televizijai sakė M. Podoliakas. Jo teigimu, spaudimas Rusijos valstybinei branduolinei korporacijai „Rosatom“ galėjo priversti Rusiją atsitraukti ir išminuoti jėgainę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją