„Dabar po šių PRG elementų dislokavimo mes būsime priversti pagalvoti apie tai, kad šios grėsmės Rusijos Federacijos saugumo atžvilgiu būtų nutrauktos“, – sakė V. Putinas penktadienį per pasitarimą Rusijos karinio pramoninio komplekso plėtros tema.

„JAV PRG elementų dislokavimas Rumunijoje ir Lenkijoje yra papildomi žingsniai mėginimų sugriauti strateginę jėgų pusiausvyrą pasaulyje link ir naujų ginklavimosi varžybų startas“, – pareiškė V. Putinas.

Šitaip V. Putinas prabilo, kai JAV PRG sistemos bazė Rumunijoje pradėjo ketvirtadienį veiklą, kad apsaugotų NATO šalis nuo „nesukalbamų“ valstybių grėsmės. Penktadienį atidaroma kita PRG bazė – Lenkijoje.

Šios bazės įkuriamos sparčiu tempu, Rusija negali kontroliuoti, kas ten vyksta, todėl, anot V. Putino, „tai yra papildoma grėsmė mums“.

Tačiau prezidentas pabrėžė, kad Rusija nesivels į naujas ginklavimosi varžybas.

V. Putinas tvirtina, kad JAV PRG nėra gynybinė sistema, o dalis Amerikos branduolinio strateginio potencialo.

„Nieko panašaus, tai ne gynybinė sistema. Tai JAV branduolinio strateginio potencialo dalis, iškelta į periferiją. Šiuo konkrečiu atveju periferija – Rytų Europa“, – sakė V. Putinas.

„Jeigu, pasinaudodami savo galimybės pasaulinėje žiniasklaidoje, jie (JAV) dar gali kažką suklaidinti dėl to ..., kad tai išskirtinai gynybinė sistema, tai čia, prie šio stalo pasitarime esančiųjų niekas nesuklaidins“, – pabrėžė V. Putinas.

Rusijos prezidentas pareiškė, kad JAV pažeidžia Vidutinio ir mažo nuotolio raketų naikinimo sutartį (INF), kurią 1987 metais pasirašė Michailas Gorbačiovas ir Ronaldas Reiganas. Jis pažymėjo, kad JAV bazes Europoje galima panaudoti vidutinio ir mažo nuotolio raketoms leisti.

Pasak JAV pareigūnų, Deveselu bazė Rumunijoje, kurią įrengti kainavo 800 mln. dolerių, galėtų atremti mažo ir vidutinio nuotolio raketų smūgius iš Artimųjų Rytų, bet nėra nukreipta prieš Rusiją.

Tuo tarpu Maskva tvirtina, kad tokia raketų sistema prie jos slenksčio kelia jai grėsmę, nors JAV ir NATO vis aiškina, jog visai nesiekiama kastis po Rusijos gynybos pajėgumais.