„Tikimės tęstinumo,.. konstruktyvių prezidento ir naujojo kanclerio santykių, tolesnio Vokietijos rėmimosi supratimu, kad nėra alternatyvos dialogui siekiant išspręsti sunkiausius nesutarimus“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, V. Putinas nusiųs O. Scholzui sveikinimo telegramą.

Anksčiau trečiadienį Vokietijos parlamentas išrinko O. Scholzą kancleriu. Jis pakeitė 16 metų valdžiusią Angelą Merkel, naujajai centro kairiųjų vadovaujamai koalicijai perimant Europos Sąjungos didžiausios ekonomikos vairą.

Būsimoji vyriausybė pažadėjo griežtesnę poziciją tokių autoritarinių valstybių kaip Rusija ir Kinija atžvilgiu po A. Merkel pragmatizmo metų.

Nepaisydami savo didelių nesutarimų A. Merkel ir V. Putinas, kurie moka vienas kito kalbą, sugebėdavo kalbėtis visus kanclerės darbo metus.

A. Merkel gynė tiesiogines derybas su V. Putinu, o jos dvilypė pozicija dėl Rusijos dažnai atstumdavo partnerius, pirmiausia Rytų Europoje.

Ypač ji juos papiktino prieštaringai vertinamu dujotiekiu „Nord Stream 2“ rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti. Kelios Rytų Europos šalys mano, kad šis dujotiekis jų sąskaita padrąsins Maskvą.

Vokietija iš Rusijos importuoja maždaug 40 proc. reikalingų dujų, o dujotiekiu „Nord Stream 2“ turi jų gauti dar daugiau, nors šis projektas sukėlė JAV susirūpinimą, suskaldė Europą ir papiktino ES sąjungininkę Ukrainą.