Susitikimas vyks įtampai tvyrant Maskvos ir Vakarų santykiuose dėl konflikto Ukrainoje, tai sukėlė didelę įtampą ir pernai Balyje vykusiame viršūnių susitikime.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas, ar V. Putinas pasakys atskirą kalbą vaizdo ryšiu, žurnalistams atsakė: „Ne, tokių planų nėra“.

Pasak jo, „visam darbui“ vadovaus Rusijos delegacijos vadovas užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Jis atstovavo Rusijai ir rugpjūčio mėnesį vykusiame BRICS susitikime Johanesburge, kai buvo spėliojama, ar Pietų Afrikos Respublika suimtų atvykusį V. Putiną pagal Tarptautinio Baudžiamojo Teismo orderį. Galiausiai V. Putinas nesiryžo vykti į Johanesburgą, bet kreipėsi į susitikimo dalyvius vaizdo ryšiu, jis dėl karo Ukrainoje apkaltino Vakarus.

Kvietimai V. Putinui į tarptautinius viršūnių susitikimus pykdo kai kurias Vakarų valstybes, siekiančias paversti jį atstumtuoju dėl Maskvos veiksmų Ukrainoje.

Didžiuliai nesutarimai dėl šio karo, laipsniškas iškastinio kuro atsisakymas ir skolų restruktūrizavimas greičiausiai trukdys pasiekti kokių nors susitarimų per dvi dienas truksiantį susitikimą Naujajame Delyje.

Kinijos lyderis Xi Jinpingas, antros pagal dydį pasaulio ekonomikos prezidentas, irgi susitikime nedalyvaus. Kinijos santykiai su JAV ir Indija įtempti, su pastarąja vyksta pasienio ginčai.