Nusodrintojo urano šaudmenys vertinami prieštaringai dėl jų sąsajos su sveikatos problemomis, tokiomis kaip vėžys ir apsigimimai tose srityse, kuriose jie buvo panaudoti per ankstesnius konfliktus, nors nėra tikrai įrodyta, kad jie sukėlė šias problemas.

Pentagonas šią savaitę paskelbė, kad suteiks Ukrainai 1 mlrd. dolerių pagalbos paketą, į kurį įeis šie šaudmenys.

„Tai labai bloga žinia, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Šių sviedinių panaudojimas lėmė smarkiai padidėjusį vėžiu sergančių pacientų skaičių (...) Tokia pati padėtis neišvengiamai susiklostys tose Ukrainos teritorijose, kur jie bus panaudoti“.

„Atsakomybė teks JAV“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, kad jei Ukraina gaus tokius ginklus, Rusija taip pat dislokuos nusodrintojo urano amuniciją.

D. Peskovas taip pat kritikavo valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškimą, kad JAV atiduos Ukrainai 5,4 mln. JAV dolerių vertės konfiskuotą oligarchų turtą veteranų reintegracijai ir reabilitacijai, tai įtraukta į naujausią pagalbos paketą.

„Visus atvejus, susijusius su Rusijos Federacijos valstybinės ar privačios nuosavybės lėšų areštu ir kitokiu sulaikymu, laikome neteisėtais“, – sakė D. Peskovas ir pridūrė, jog dėl to neišvengiamai bus imtasi teisinių procedūrų.