„Negali būti jokio „taikos plano“ Ukrainai, kuriame nebūtų atsižvelgta į šiandienos realijas – su Rusijos teritorija, su keturiais naujais regionais, kurie tapo Rusijos dalimi“, – pabrėžė D. Peskovas.

Pasak jo, joks planas, kuriame neatsižvelgiama į šias realijas, „negali pretenduoti į taiką“.

Rugsėjį Maskva surengė pseudoreferendumus keturiuose Ukrainos regionuose – Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono – ir pareiškė, kad gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, kuri vasarį užpuolė savo provakarietišką kaimynę.

Spalio pradžioje Kremliuje įvykusioje ceremonijoje V. Putinas oficialiai aneksavo šias teritorijas, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Ukraina teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma Vladimiro Putino.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį paskelbtame interviu naujienų agentūrai „Associated Press“ teigia, kad Ukraina siekia iki vasario pabaigos surengti viršūnių susitikimą dėl Kyjivo pasiūlytos „taikos formulės“.

Jis pridūrė, kad tai greičiausiai įvyks Jungtinėse Tautose, o tarpininku gali būti organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

D. Kuleba per interviu sakė, kad Ukraina darys viską, ką gali, kad laimėtų karą 2023 metais, ir pridūrė, jog diplomatija visada vaidina svarbų vaidmenį.

„Kiekvienas karas baigiasi diplomatiniu būdu“, – teigė D. Kuleba. – Kiekvienas karas baigiasi dėl veiksmų, atliekamų mūšio lauke ir prie derybų stalo.“

Prieš Rusijai prisijungiant prie derybų, pasak D. Kulebos, Kremlius pirmiausia turėtų atsakyti už karo nusikaltimus, pavyzdžiui, tarptautiniame teisme.

Jis taip pat sukritikavo Maskvos tvirtinimus, kad Rusija neva yra pasirengusi deryboms. „Jie nuolat sako, kad yra pasiruošę deryboms, bet tai netiesa, nes viskas, ką jie daro mūšio lauke, įrodo priešingai“, – sakė Ukrainos ministras.

Pirmadienį Ukraina taip pat paragino pašalinti Rusiją iš Jungtinių Tautų (JT), kuriose Maskva, kaip nuolatinė Saugumo Tarybos narė, gali vetuoti bet kokią rezoliuciją.

„Ukraina ragina JT valstybes nares (...) atimti iš Rusijos Federacijos nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės statusą ir apskritai pašalinti ją iš JT“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jame sakoma, kad po Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 m. Rusija „neteisėtai užima SSRS vietą JT Saugumo Taryboje“.

„Teisiniu ir politiniu požiūriu išvada gali būti tik viena: Rusija yra Sovietų Sąjungos vietos JT Saugumo Taryboje uzurpatorė“, – pridūrė ministerija. „Trys dešimtmečiai nelegalaus jos buvimo JT paženklinti karų ir kitų šalių teritorijų grobimu“, – sakoma pareiškime.

Penkios nuolatinės 15-os vietų JT Saugumo Tarybos narės turi veto teisę ir gali blokuoti JT rezoliucijas.

Rusija sukritikavo Ukrainos raginimą šalinti ją iš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos, praneša transliuotojas CNN, remdamasis Rusijos valstybine naujienų agentūra TASS.

TASS citavo Užsienio reikalų ministerijos Maskvoje atstovę žiniasklaidai Mariją Zacharovą, kuri, paprašyta sureaguoti į atitinkamą Ukrainos raginimą, pareiškė: „Šunys loja, o karavanas eina“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)