Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad šią savaitę V. Putinas telefonu kalbėjosi su išrinktuoju JAV prezidentu Donaldu Trumpu apie „bendrą troškimą sujungti pastangas kovoje su terorizmu“, sukuriant „tvirtą pagrindą ateities bendradarbiavimui dėl Sirijos problemos“.

Pokalbio metu D. Trumpas pritarė V. Putino raginimui normalizuoti JAV ir Rusijos santykius, sakė J. Ušakovas vietos naujienų agentūroms.

Pašnekovai sutiko, kad dvišaliai santykiai jau „nebegali būti blogesni“ nei yra dabar, pareiškė patarėjas ir pridūrė, jog D. Trumpas tikino esąs pasiruošęs „ne tik normalizuoti santykius, bet plėtoti (ryšius) visose srityse“.

Po šio pirmadienio pokalbio D. Trumpo biuro paskelbtame pranešime sakoma, kad „išrinktasis prezidentas Trumpas pabrėžė prezidentui Putinui, jog labai tikisi tvirtų ir ilgalaikių santykių su Rusija ir jos žmonėmis“.

Tuo metu J. Ušakovas išsakė Kremliaus įtarimus, kad B. Obamos administracija „daro viską, ką gali, kad nuvestų dvišalius santykius į tokią aklavietę, jog naujajai komandai iš jos išeiti būtų sunku, jeigu ji to panorėtų“.

Jurijus Ušakovas, Igoris Šuvalovas,Sergejus Lavrovas

B. Obama ketvirtadienį viešėjo Berlyne, baigdamas savo paskutinį prezidentinį užsienio vizitą Europoje, Baltieji rūmai atsisakė komentuoti J. Ušakovo kaltinimus.

Nors J. Ušakovas taip pat sakė, kad „neatmestina“, jog V. Putinas ir B. Obama surengs susitikimą metinio Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo užkulisiuose Peru šį savaitgalį.

Nors D. Trumpo ir V. Putino susitikimo data dar nenustatyta, tačiau jų atstovai jau ketina tartis dėl jo organizavimo, pareiškė J. Ušakovas.