M. Zacharova pabrėžė, kad Baltarusija yra „patikima Rusijos sąjungininkė ir partnerė“. „Tai yra įtvirtina mūsų užsienio politikos gairėse“, – teigė atstovė.

M. Zacharova taip pat akcentavo, kad sąjunginės valstybės statusas suteikia daug galimybių gilinti bendradarbiavimą ir skatinti bendrą integraciją.

Tokį pareiškimą Rusijos URM išplatino po to, kai Baltarusijos prezidentas pagrasino, kad jei Maskva nekeis savo pozicijos dėl bendradarbiavimo ir požiūrio į dujų kainų formavimą, ji gali prarasti savo artimiausią sąjungininkę vakaruose.

Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad jei šalys nepajėgs susitarti dėl kompensacijų, susijusių su naftos sektoriaus mokesčių manevrais, Rusija gali prarasti vienintelę Vakarų kryptimi esančią sąjungininkę – Baltarusiją.

Kaip ketvirtadienį pažymėjo A. Lukašenka, susitarimų su Rusija šiuo klausimu nebuvimas šaliai netaps katastrofa: „Jei Rusijos vadovybė pasirinks tokią veiksmų kryptį ir vienintelės sąjungininkės Vakarų kryptimi praradimą, tai jau jų pasirinkimas. Mes juk negalime jų priversti“, – aiškino Baltarusijos prezidentas.

Baltarusijos lyderis paragino šalies vyriausybę rasti kitų „patikimų šaltinių“, kad būtų galima kompensuoti su Rusijos mokesčių manevrais susijusius Baltarusijos biudžeto praradimus.

Be to, A. Lukašenka pabrėžė, jog Baltarusijai uždirbti papildomus keturis šimtus milijonų dolerių (maždaug 349,19 milijono eurų) yra „jokia problema“.

Praėjusių metų gruodį A. Lukašenka paskelbė, kad, jo paskaičiavimu, Minsko nuostoliai dėl Rusijos mokestinio manevro naftos pramonėje artimiausiais metais sudarys 10,5 milijardo dolerių (apie 9,16 milijardo eurų). Jis taip pat skundėsi, jog Maskva atsisako Minskui išmokėti kompensaciją.