„Be abejo, atitaisyti tokią pakankamai niokojančią žalą, kokia buvo padaryta dvišaliams santykiams, labai sudėtinga, labai sunku. Tai pernelyg rimtas įvykis, su labai rimtomis, neišvengiamomis pasekmėmis“, – D. Peskovą cituoja agentūra „Interfax“.

Pasak prezidento atstovo spaudai, jis nežino apie ketinimus įvesti Turkijai kokias nors sankcijas. Konkrečiai, Rusija turkiškai produkcijai embargo neįveda, tačiau jos kontrolė sustiprės, pridūrė D. Peskovas.

Taip pat jis pranešė, kad Rusijos ir Turkijos viršūnių susitikimas, kuris planuotas Sankt Peterburge gruodžio 15 dieną, oficialiai neatšauktas.
Vis dėlto, Kremliaus atstovas patikslino, kad „ore kabo daug klausimų dėl šio renginio“.

Anksčiau apie galimą viršūnių susitikimo Sankt Peterburge atšaukimą pranešė laikraštis „Kommersant“.

Kalbėdamas apie asmeninius Rusijos prezidento V. Putino ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kontaktus, D. Peskovas pareiškė neturintis informacijos apie planuojamos telefoninius pokalbius.

Be to, valstybių vadovų susitikimas neplanuojamas ir klimato klausimams skirtoje kitą savaitę vyksiančioje konferencijoje Paryžiuje.

„Kommersant“ anksčiau pranešė apie galimus maisto produktų iš Turkijos tiekimo apribojimus. Leidinio šaltinių duomenimis, lapkričio 26 dieną apie tai gali būti pranešta oficialiai.

Rusijos Žemės ūkio ministerijos vadovas Aleksandras Tkačevas lapkričio 26-osios ryte pareiškė, kad vidutiniškai 15 procentų žemės ūkio produkcijos iš Turkijos neatitinka Rusijos normų.

Kaip perduoda „Interfax“, vyriausybės pavedimu „Rosselchoznadzor“ pradėjo „totalų Turkijos prekių tikrinimą“. Be to, RBK duomenimis, muitinėje tikrinami visi kroviniai iš Turkijos.

V. Putinas: Turkija dar neatsiprašė

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė, kad Turkija dar neatsiprašė už Maskvos karinio lėktuvo numušimą ir nepateikė patikinimų, kad „šio nusikaltimo kaltininkai“ bus nubausti.

Kadaise buvę šilti Maskvos ir Ankaros santykiai smarkiai pašlijo, kai Turkija antradienį numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24, vykdžiusį bombardavimo misiją netoli sienos su Sirija.

Ketvirtadienį kalbėdama Kremliuje V.Putinas skundėsi nesulaukęs iš Turkijos jokio atsiprašymo arba pasiūlymo „atlyginti žalą“. Rusija anksčiau pareiškė, kad jos lėktuvas niekada nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, nors Ankara tvirtina priešingai.

Kremliaus vadovas sakė apgailestaujantis dėl fakto, kad Turkijos ir Rusijos santykiai pateko į aklavietę.

Turkija: kam priklauso lėktuvas, nebuvo žinoma

Turkijos kariškiai teigia nežinoję, kad Sirijos pasienyje numuša būtent Rusijos naikintuvą.

Kam priklauso lėktuvas, nebuvo žinoma, veikta automatiškai pagal taisykles, pareiškė turkų ginkluotosios pajėgos, kuriomis remiasi agentūra AFP.

Jos, be to, patikino, kad po naikintuvo numušimo antradienį buvo stengiamasi rasti pilotus ir juos išgelbėti.

Jau prieš tai Turkijos vyriausybė bandė švelninti padėtį. Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Ankara „neketina išpūsti šio incidento“.

Turkų pajėgos antradienį numušė rusų naikintuvą, kuris, jų teigimu, įskrido į Turkijos oro erdvę.

Rusijos kariuomenė tai neigia. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kalbėjo apie „planuotą provokaciją“.