Kremliui artimas leidinio pašnekovas pranešė, kad šiuo metu ekonomikos srityje vykstančios šalių diskusijos logika rodo, jog Rusija tampa žaliavų Kinijai tiekėja.

„Įvykių logika rodo, kad tampame Kinijos kolonija, tiekiančia išteklius“, – sakė FT pašnekovas.

„Mūsų serveriai bus „Huawei“. Tapsime pagrindiniais visko tiekėjais į Kiniją. Jie gaus dujų iš [dujotiekio] „Sila Sibiri“. 2023 m. pabaigoje juanis taps mūsų pagrindine prekybos valiuta“, – teigė jis.

Rusijos ir Kinijos santykių asimetriškumas sustiprėjo dėl sankcijų, įvestų po rusų karinės invazijos, mano Tarptautinio strateginių tyrimų instituto vyriausioji mokslinė bendradarbė Marija Šagina.

„Sunku nuslėpti faktą, kad dabar Rusija – jaunesnioji partnerė“, – sakė ji FT. Ekspertė pabrėžė, jog Kinija kaip ir anksčiau stengiasi veikti atsargiai, dažnai pasiūlydama Rusijai puslaidininkių per Turkiją ar JTO, kad išvengtų sankcijų grėsmių.

Faktą, kad Rusijai labai reikalingi energijos išteklių pirkėjai, Kinija gali pasitelkti įvairiose diskusijose, dabartinio Xi Jinpingo vizito Maskvoje metu, rašo FT.

„Kinijos pusei tai gali būti puiki galimybė“, – leidiniui sakė Jeilio Teisės fakulteto Kinijos centro mokslinis bendradarbis Moritzas Rudolfas.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu „Rusija labiau priklauso nuo Kinijos“ nei 2014 m., kai po Krymo aneksijos Maskva pasiūlė Pekinui tiekti dujas [dujotiekiu] „Sila Sibiri“ sumažinta kaina.

V. Putinas antradienį pareiškė Kremliuje surengęs naują „prasmingų ir nuoširdžių“ derybų ratą su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Po lyderių susitikimo turėjo prasidėti platesnių abiejų šalių delegacijų diskusijos.

„Ką tik įvyko labai prasmingas ir nuoširdus apsikeitimas nuomonėmis apie Rusijos ir Kinijos santykių plėtros perspektyvas“, –pareiškė Rusijos lyderis, jo pasisakymą transliavo valstybinė televizija.

Po derybų Kremliuje V. Putinas taip pat sakė Xi Jinpingui, kad Maskva galėtų patenkinti „didėjantį Pekino energijos išteklių poreikį“. „Rusijos verslas gali patenkinti augančią Kinijos energijos nešėjų paklausą“, – sakė V. Putinas.

Savo ruožtu Kinijos prezidentas sakė norintis „stiprinti koordinavimą ir bendradarbiavimą su Rusija“. „Siūlau stiprinti mūsų koordinavimą ir bendradarbiavimą“, – sakė Xi Jinpingas per viršūnių susitikimą Kremliuje antrąją derybų su Rusijos lyderiu dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją