J. Bidenas sakė, kad penktadienį pateiks Kongresui skubų prašymą skirti lėšų Ukrainai ir Izraeliui, teigdamas, kad tai yra investicija į JAV ateitį pasaulio arenoje ateinantiems dešimtmečiams.

„Amerikos lyderystė yra tai, kas sutelkia pasaulį“, – sakė J. Bidenas amerikiečiams savo kalboje, kurią tik antrą kartą per savo prezidentavimą sakė sėdėdamas už istorinio „Resolute Desk“ stalo.

„Hamas“ ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „kelia skirtingas grėsmes, tačiau juos sieja viena bendra savybė: jie abu nori visiškai sunaikinti kaimyninę demokratiją, – pridūrė jis. – Negalime ir neleisime laimėti tokiems teroristams kaip „Hamas“ ir tokiems tironams kaip Putinas. Atsisakau leisti, kad taip atsitiktų.“

Joe Bidenas

Šią savaitę demokratų prezidentas, ką tik grįžęs iš kelionės Izraelyje, nori įtikinti nuo karo pavargusius rinkėjus ir griežtosios linijos respublikonus, kartu rengdamasis 2024 metų rinkimų kampanijai.

Jo 15 minučių trukusi kalba buvo raginimas amerikiečiams įveikti gilius politinius nesutarimus ir susivienyti reguliuojant du karus, kurie, pasak jo, kelia kritinę grėsmę JAV, nors ir yra kitoje vandenyno pusėje.

„Pasaulio švyturys“


„Negalime leisti, kad pikta smulkmeniška partinė politika trukdytų mums, kaip didžiai tautai, prisiimti atsakomybę, – sakė J. Bidenas, už kurio nugaros buvo matyti žvaigždėta bei juostuota JAV vėliava ir JAV prezidento antspaudo vėliava. – Amerika yra pasaulio švyturys. Vis dar. Vis dar.“

Baltieji rūmai, kaip teigiama, ruošia paraišką Kongresui skirti daugiau nei 100 mlrd. dolerių. Į paketą įtraukta 60 mlrd. dolerių ginklams Ukrainai ir 14 mlrd. dolerių Izraeliui, pranešė „The New York Times“.

Jame taip pat numatyta 7 mlrd. dolerių saugumo pagalba Taivanui ir Indijos bei Ramiojo vandenyno regionui, siekiant atremti Kinijos keliamas grėsmes, 14 mlrd. dolerių pietinės JAV sienos su Meksika apsaugai ir 10 mlrd. dolerių humanitarinė pagalba konfliktų zonoms, teigė laikraštis.

J. Bidenas sakė, kad šie pinigai yra „protinga investicija, kuri duos dividendų Amerikos saugumui ištisoms kartoms“.

Joe Bidenas

„Apetitas valdžiai“


Tačiau Kongresas jau daugiau kaip dvi savaites yra paralyžiuotas, nes susiskaldę respublikonai, turintys daugumą Atstovų Rūmuose, vėl nesugeba susitarti dėl pirmininko rinkimų.

Griežtai dešinieji respublikonai ir vis daugiau rinkėjų taip pat smarkiai priešinasi tam, kad būtų padidinta 43,9 mlrd. dolerių saugumo pagalba, kurią JAV skyrė Ukrainai nuo tada, kai Maskva 2022 metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją.

Prieš pat kalbą J. Bidenas kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kurį vasario mėnesį aplankė per visiškai slaptą kelionę į Kyjivą. V. Zelenskis palankiai įvertino neseniai iš JAV gautas ilgojo nuotolio raketas ATACMS ir pridūrė: „Ukraina dėkoja už gyvybiškai svarbią ir ilgalaikę JAV paramą.“

Savo kalboje J. Bidenas ne kartą nusitaikė į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, perspėdamas, kad „jei nesustabdysime V. Putino apetito valdžiai ir noro kontroliuoti Ukrainą, jis neapsiribos vien Ukraina“.

„Jeigu nepažabosime Vladimiro Putino galios ir kontrolės Ukrainoje troškimo, jis neapsiribos tik Ukraina. V. Putinas jau grasino ir žadėjo, cituoju, priminti Lenkijai, kad jos vakarinė teritorija yra Rusijos dovana. Buvęs Rusijos prezidentas Estiją, Latviją ir Lietuvą pavadino Rusijos Pabaltijo provincijomis. Šios šalys yra NATO narės. NATO palaiko taiką Europoje ir yra amerikietiško saugumo kertinis akmuo jau 75-erius metus.

Jeigu V. Putinas užpuls NATO sąjungininkę, ginsime kiekvieną NATO centimetrą, kaip reikalaujama pagal sutartį. Bus tai, ko nesiekiame. Pabrėžiu: nesiekiame, kad Amerikos kariai kovotų Rusijoje ar prieš ją. Žinome, kad mūsų sąjungininkai, o galbūt visų svarbiausia – mūsų priešininkai ir konkurentai – stebi situaciją. Stebi ir mūsų atsaką Ukrainoje. Jeigu pasitrauksime ir leisime V. Putinui ištrinti Ukrainos nepriklausomybę, kiti agresoriai gali įgyti drąsos imtis panašių veiksmų. Konflikto ir chaoso rizika gali išplisti į kitas pasaulio šalis, į Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną, į Vidurinius Rytus, ypač į juos. Iranas remia Rusijos veiksmus Ukrainoje, taip pat remia „Hamas“ ir kitas teroristines grupuotes regione ir turės už tai atsakyti“, – kalbėjo JAV prezidentas.

J. Bidenas tikisi, kad jo griežtą toną Izraelio ir „Hamas“ karo klausimu išgirs JAV rinkėjai, kurie labai palaiko Izraelį, net jei kairiojo sparno demokratai oponuoja jo pozicijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)