Pagal šalies labai decentralizuotą sistemą 17 Ispanijos regionų turi plačias galias, o tai reiškia, kad „Vox“ patekimas į Kastilijos ir Leono regiono, esančio į šiaurę nuo Madrido, vyriausybę galėtų pasiūlyti ateities valdžios pasidalijimo planą tiek regioniniu, tiek nacionaliniu mastu. Tai pirmas kartas po 1975 metų, kai po ilgamečio diktatoriaus generolo Francisco Franco mirties šalis grįžo į demokratiją, kai kraštutinių dešiniųjų partija dalijasi valdžia Ispanijoje.

Pagrindinė Ispanijos opozicinė partija PP iš karto sulaukė valdančiųjų socialistų kritikos. Ministras pirmininkas Pedro Sanchezas pavadino susitarimą „labai bloga žinia Ispanijos demokratijai ir Liaudies partijai“ bei pridūrė, jog „politiniu požiūriu tai brangiai atsieis“. „Bus daug žmonių, taip pat ir tarp jos pačios rinkėjų, kurie nesupras, kad pirmą kartą mūsų šiuolaikinėje demokratijoje jie atveria duris kraštutinių dešiniųjų vyriausybei“, – sakė jis žurnalistams per ES viršūnių susitikimą Versalyje.

Tačiau kadenciją baigiantis regiono PP lyderis Alfonso Fernandezas Manueco sakė, kad su "Vox" pasiektas susitarimas „leis sukurti stabilią ir tvirtą vyriausybę“. Susitarimo dėka jis bus grąžintas į pareigas.

„Vox“ užims antrą aukščiausią postą Kastilijos ir Leono vyriausybėje ir vadovaus trims iš 10 regiono tarybų. Ji taip pat vadovaus regiono parlamentui. PP ir „Vox“ vyriausybės sudarymas gali atvesti į dešiniųjų aljansą, kuris galiausiai gali valdyti Ispaniją po kitų visuotinių rinkimų, turinčių įvykti iki 2023 metų.

„Šiandien „Vox“ yra istorinė diena. Tai pirmas kartas, kai patenkame į regiono vyriausybę“, – sakė kraštutinių dešiniųjų frakcijos Kastilijos ir Leono skyriui vadovaujantis Juanas Garcia-Gallardo. „Ši koalicinė vyriausybė parodys gerą pavyzdį kitiems regionams ir visai šaliai apie galimybes, kurios gali egzistuoti, kai PP ir „Vox“ sujungia jėgas“, – sakė jis, puikiai suprasdamas platesnius šio susisaistymo padarinius.

2014 m. įkurta „Vox“ pradėjo veikti kaip marginalinė jėga Ispanijos politikoje, o 2018 m. pabaigoje pirmą kartą pateko į regiono parlamentą, laimėjusi vietų Andalūzijos asamblėjoje pietuose. Praėjus beveik metams, po visuotinių rinkimų ji tapo trečia pagal dydį jėga Ispanijos politikoje, turėdama 52 vietas 350 vietų parlamente. „Vox“ agituoja už tai, kad būtų panaikintas įstatymas, draudžiantis F. Franco eros simbolius, ir ragina atšaukti teisės aktus, skirtus apsaugoti smurto šeimoje aukas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją