ABC televizijai interviu davęs JAV ligų kontrolės ir prevencijos skyriaus direktorius Thomas Friedenas teigė, kad Ebolos viruso protrūkį Vakarų Afrikos šalyje sustabdyti bus sunku, tačiau įmanoma.

"Mes žinome, kaip sustabdyti Ebolą. Tai senamadiškas ir paprastas viešosios sveikatos užtikrinimo būdas: surasti pacientus, užtikrinti jų gydymą, rasti su jai kontaktavusius asmenis, juos susekti, šviesti žmones, ligoninėse atlikti infekcijų kontrolę", - aiškino Th. Friedenas.

Anot institucijos vadovo, į Vakarų Afriką ekspertai bus pasiųsti per artimiausias 30 dienų. Pašnekovas paneigė visuomenėje paplitusią baimę, kad šitaip dar daugiau JAV piliečių bus įstumti į pavojų.

"Vienintelis dalykas, kurį galime padaryti amerikiečių apsaugai, yra ligos sustabdymas jos šaltinyje Afrikoje", - tikino Th. Friedenas.

Šeštadienį JAV nusileido lėktuvas su Ebolos virusu užsikrėtusiu amerikiečių gydytoju Kentu Brantly, Afrikoje slaugiusiu mirtina liga užsikrėtusius pacientus. Užsikrėtusysis šiuo metu gydomas Emorio universitetinėje ligoninėje - vienoje iš keturių gydymo įstaigų visoje JAV, kurios pasiruošusios priimti Ebolos virusą turinčius asmenis. Netrukus į tėvynę turėtų grįžti ir kita virusu užsikrėtusi gydytoja Nancy Writebol.

Siera Leonėje, Gvinėjoje ir Liberijoje išplitęs virusas iki šiol nusinešė 728 gyvybes. Medikai skaičiuoja, kad dabartinės epidemijos metu mirštamumo nuo Ebolos lygis siekia 55 proc. JAV sveikatos instituto atstovai pranešė, kad potenciali vakcina nuo Ebolos bus pradėta bandyti rugsėjį.