Tačiau Europos lyderiai, kurie nerimastingai stebėjo keturias dienas Atėnuose trukusias derybas dėl valdžios pasidalijimo, vis tiek nori sulaukti iš naujosios komandos, kuri bus prisaikdinta vėliau penktadienį, "stipraus ir bendro partijų" patikinimo.

Sveikindami naujo laikinojo premjero paskyrimą, Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas Van Rompuy ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso sakė: "Graikijos naujajai vyriausybei svarbu pasiųsti stiprų bendrą partijų patikinimo signalą savo partneriams Europoje - kad ji yra įsipareigojusi daryti, ko reikia jos skolai pastovaus mažėjimo keliu nukreipti".

Sakydamas kalbą iš karto po to, kai iš Graikijos prezidento gavo mandatą, L.Papadimas - gerbiamas buvęs Europos centrinio banko viceprezidentas - pažymėjo, kad krizės ištikta jo šalis yra atsidūrusi kryžkelėje, bankroto grėsmės akivaizdoje.

"Graikijos ekonomika, nepaisant milžiniškų pastangų, susiduria su didžiulėmis problemomis", - sakė 64 metų L.Papadimas žurnalistų miniai, susirinkusiai prie prezidentūros, kur politiniai lyderiai keturias dienas tarėsi dėl naujo vyriausybės vadovo paskyrimo.

"Graikija yra lemiamoje kryžkelėje ... Kelias nebus lengvas", - sakė jis.

Šaliai išgyvenant didžiausią pastarųjų dešimtmečių ekonomikos krizę, naujasis premjeras paragino graikus dirbti išvien.

"Problemos bus išspręstos greičiau, ... jei bus vienybė, bendradarbiavimas ir išmintis", - sakė L.Papadimas, kuris laikinajai vyriausybei vadovaus iki naujų rinkimų.

Atėnų vertybinių popierių birža paskelbus apie jo paskyrimą, atsigavo, bet vėliau, prieš uždarymą, smuktelėjo 0,72 procento.

Po savaites trunkančių kalbų, kad Graikija dėl savo problemų gali būti priversta atsisakyti euro, L.Papadimas, kuris beveik prieš dešimtmetį suvaidino svarbų vaidmenį Graikijai stojant į euro zoną, akcentavo jos privalumus.

"Esu įsitikinęs, kad dalyvavimas euro zonoje yra fiskalinio stabilumo garantija ir ekonominio klestėjimo veiksnys", - sakė jis.

Jungtinės Valstijos sveikino L.Papadimo paskyrimą ir tai, ką pavadino "Graikijoje pasiektu konsensusu dėl būtinybės įgyvendinti šalies reformų įsipareigojimus TVF (Tarptautiniam valiutos fondui) ir Europos Sąjungai (ES)", sakė JAV valstybės departamento atstovas Markas Toneris.

L.Papadimas sakė, kad pagrindinis naujosios komandos uždavinys yra įgyvendinti gyvybiškai svarbaus ES finansinės pagalbos susitarimo sąlygas, bet pridūrė, kad nėra nustatytas tikslus laikas rinkimams, kuriuos iš pradžių pagrindiniai politiniai lyderiai buvo numatę surengti vasarį.

Pirmasis L.Papadimo darbas bus įtikinti ES ir TVF iki gruodžio 15 dienos išmokėti 8 mlrd. eurų dalį pagal 2010 metų susitarimą dėl finansinės pagalbos.

Tada jis privalės prastumti skausmingas taupymo priemones, kurių reikalaujama už antrąjį ES finansinės pagalbos paketą, pagal kurį Atėnams bus suteikta 100 mlrd. eurų paskolų, tokiu pačiu dydžiu bus sumažinta skola ir suteikta dar 30 mlrd. eurų garantijų.

Nubrėždamos aiškią ribą, nuo graikų krizės pavargusios Prancūzija ir Vokietija praėjusią savaitę pateikė Atėnams griežtą nurodymą: rinktis reikalaujamas diržų veržimosi priemones arba pasitraukti iš euro zonos.

Tuo tarpu sunkią Graikijos ekonomikos būklę akcentuoja ir tai, kad Europos Komisija paskelbė atsisakiusi bet kokių vilčių, kad kitais metais pavyks išsikapstyti iš recesijos.

Trijų Graikijos politinių partijų atstovai ketvirtadienį susitiko su L.Papadimu aptarti paskyrimų į ministrų postus, o vėliau pagrindinės opozicinės Naujosios demokratijos partijos lyderis sakė, kad konservatoriams bus "reikšmingai atstovaujama" koalicinėje vyriausybėje.

Kol kas nežinoma, kas užims svarbų finansų ministro postą, bet Graikijos žiniasklaida praneša, kad jame gali likti antrasis pagal rangą socialistų lyderis Evangelas Venizelas (Evangelos Venizelos).

L.Papadimas ir jo naujoji vyriausybė bus prisaikdinti penktadienį 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku, pranešė prezidentūra.

Tyliai kalbantį L.Papademą daugelis laiko saugiu pasirinkimu, būtinu Graikijai nuo bedugnės krašto atitraukti.

"Tai didelė garbė, o atsakomybė, kurios imuosi, dar didesnė. Nesu politikas, bet didesniąją savo gyvenimo dalį paskyriau politinei ekonomikai", - sakė paskirtasis premjeras.

Dramatiškas L.Papadimo paskyrimas užbaigė chaotišką Graikijos savaitę, kuri kartais priminė dramą, o kartais - net farsą.

Darbą baigiantis premjeras Georgas Papandrėjas (George Papandreou) sąmyšį sukėlė praėjusį pirmadienį, kai šokiravo Europą pranešimu, jog surengs referendumą dėl ES finansinės pagalbos susitarimo.

Tas netikėtas pareiškimas dėl referendumo taip pat išprovokavo maištą jo paties partijoje ir galiausiai privertė G.Papandrėją paskelbti, kad atsistatydins ir užleis vietą vienybės vyriausybei, kurią remtų dvi pagrindinės partijos.