Kosovo narystę UNESCO pasisakė mažiau nei du trečdaliai balsavusių šalių.

Šiam balsavimui griežtai priešinosi Rusija ir Serbija, anksčiau pirmadienį mėginusios pasiekti, kad jis būtų atidėtas.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Paryžiuje įsikūrusios UNESCO vykdomoji valdyba nubalsavo už tai, kad būtų rekomenduota priimti Kosovą į šią organizaciją.

Kosovui per pirmadienio balsavimą reikėjo užsitikrinti du trečdalius balsų. Iš 142 balsavusių valstybių už Kosovo priėmimą į UNESCO pasisakė 92 šalys, 60 balsvo prieš, 29 susilaikė. Tai reiškia, kad Prištinai pritrūko vos trijų balsų.

Narystė UNESCO būtų svarbus žingsnis Kosovui siekiant tarptautinio pripažinimo, taip pat leistų pasinaudoti fondais kultūros ir švietimo srityje.

Tačiau tam griežtai priešinasi Serbija, kuri Kosovą laiko savo tapatybės ir religijos lopšiu.

Kosovas, kurio dauguma gyventojų yra albanai musulmonai, 2008-aisiais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, kurią Belgradas griežtai atsisakė pripažinti ir tebelaiko Kosovą savo pietine provincija.

Kosovo nepriklausomybę pripažino 111 šalių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir dauguma Europos Sąjungos narių. Jo pastangas tapti visateise Jungtinių Tautų nare blokuoja Rusija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)