Skaičiuojama, kad Kosove gyvena apie 120 tūkst. serbų. Nemažai jų įsikūrę keturiuose šiauriniuose rajonuose, kuriuose ir organizuojami naujausi rinkimai. Balsavimu siekiama tikslo atkurti vietos savivaldos institucijas, praėjusių metų lapkritį iš jų pasitraukus etninių serbų atstovams.

Kosovo šiaurėje neramumai yra dažni. Vietos etniniai serbai ir centrinė Serbijos vyriausybė nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės, kurią buvusi Serbijos provincija paskelbė 2008 m.

Sekmadienio rinkimuose balso teisę turi 45 tūkst. žmonių. 95 proc. jų yra etniniai serbai. Oficialusis Belgradas remia balsavimo boikotą ir savo ruožtu agituoja už galimybę suformuoti „serbų tarybų asociaciją“ – tam tikros formos serbų autonomiją Kosove.

Kosovo rinkimų komisijos vadovas Kreshnikas Radoniqis pranešė, kad 19-os rinkimų apylinkių atidarymas vyko pagal planą. Pranešimų apie smurto atvejus negauta.

Dėl serbų boikoto rinkimus gali laimėti etninių albanų partijos.

Kovą Kosovui ir Serbijai nepavyko susitarti dėl dvišalių santykių normalizavimo sutarties pasirašymo. Apie tai buvo pranešta nepaisant Europos Sąjungos (ES) tarpininkavimo pastangų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją