Pasak Serbijos lyderio, penktadienį paskelbtas R. Haradinajo atsistatydinimas yra skirtas užsitikrinti didesnį visuomenės palaikymą ir gali pakurstyti Kosove priešpriešą tarp etninių bendruomenių.

R. Haradinajus buvo iškviestas į apklausą teisme, tiriančiame nusikaltimus prieš etninius serbus per 1998–1999 metų Kosovo karą ir po jo.

„Gavau šaukimą į specialųjį teismą kaip įtariamasis, ir man buvo pasiūlyta ten eiti kaip premjerui arba eiliniam Kosovo piliečiui. Pasirinkau pastarąjį (variantą)", – žurnalistams sakė R. Haradinajas.

Jis sakė informavęs vyriausybę apie savo sprendimą trauktis bei paragino prezidentą sušaukti pirmalaikius parlamento rinkimus.

R. Haradinajus anksčiau buvo albanų partizanų, 1998–1999 metais kovojusių už etninių albanų dominuojamo Kosovo nepriklausomybę nuo Serbijos, vadas. Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, kol galiausiai NATO bombardavimų misija privertė Belgradą išvesti savo pajėgas iš Kosovo.

Kosovas, buvusi Serbijos provincija, nepriklausomybę paskelbė 2008 metais, bet Belgradas ir kai kurios kitos šalys, įskaitant Serbijos sąjungininkę Rusiją, šio žingsnio nepripažino.

Prištinos ir Kosovo derybos, vykusios tarpininkaujant Europos Sąjungai, praeitais metais įstrigo po Kosovo sprendimo įvesti 100 proc. muitą prekėms iš Serbijos.

A. Vučičius sakė, kad Serbija pasiruošusi grįžti prie derybų stalo, kai tik Kosovas atšauks šiuos muitus. Tačiau jis pažymėjo, kad pirmalaikių rinkimų Kosove atveju muitai gali likti nepanaikinti, todėl derybos negalės būti atnaujintos.

„Bijau, kad politiniai įvykiai Kosove veda prie tolesnio derybų ir dialogo su Priština atidėjimo, – žurnalistams kalbėjo A. Vučičius. – Ramusho Haradinajo atsistatydinimas yra politinis triukas, kad jis įgytų daugiau populiarumo ir sutriuškintų politinius oponentus.“

Serbija ne kartą kaltino R. Haradinają karo nusikaltimais prieš serbus Kosove. Jis dukart buvo teisiamas ir išteisintas Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolo buvusiai Jugoslavijai.

R. Haradinajas sakė sutikęs kitą savaitę būti apklaustas Kosovo specialiojo teismo – laikinos institucijos, kuri yra Kosovo teisinės sistemos dalis, bet dirba Hagoje ir turi tarptautinį kolektyvą.

Kosovas sutiko įkurti šį teismą 2015 metais, nusileidęs JAV ir Europos spaudimui imtis veiksmų dėl kaltinimų, kad Kosovo išvadavimo armijos kovotojai 1998–2000 metais įvykdė karo nusikaltimų.