Šis sprendimas paskelbtas kitą dieną po to, kai Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) per balsavimą, kurio rezultatus Belgradas sveikino kaip savo pergalę, atmetė Kosovo prašymą dėl narystės.

Kosovas, kurio dauguma gyventojų yra albanai musulmonai, 2008-aisiais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, kurią Belgradas griežtai atsisakė pripažinti ir tebelaiko Kosovą savo pietine provincija.

ES tarpininkauja Kosovo ir Serbijos, tarp kurių 1998-1999 metais vyko karas, deryboms dėl santykių normalizavimo.

2013 metais pasiektame susitarime numatyta Kosove įkurti serbų valdomų savivaldybių asociaciją, kad etninių serbų mažumai būtų užtikrinta daugiau teisių.

Tačiau Konstitucinis Teismas antradienį paskelbė, jog „stabdo bet kokių tolesnių Kosovo savivaldybių, kuriose gyventojų daugumą sudaro serbai, Asociacijos/Bendrijos teisinių veiksmų įgyvendinimą“.

Jo paskelbtame pareiškime rašoma, jog tai yra „laikina priemonė“, kuri bus taikoma, kol teismas užbaigs šio klausimo peržiūrą.

Kosovo opozicinės politinės jėgos griežtai pasisako prieš planus įkurti tokią asociaciją, tvirtindamos, kad tai pagilins Kosovo etninį susiskaldymą ir padidins Serbijos įtaką.

Opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai faktiškai paralyžiavo Kosovo parlamento darbą, kai siekdami, kad būtų atšaukti susitarimai su Serbija, sutrikdė tris jo posėdžius, paleidę ašarines dujas.

Parlamento lyderiams neradus kompromiso šiuo klausimu, Kosovo prezidentė kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Serbijos užsienio reikalų ministras Ivica Dačičius pareiškė, kad šis Teismo sprendimas yra „didžiulis smūgis dialogui Briuselyje, kuris tampa beprasmiu“.

Šis žingsnis yra „beprecedentis atvejis, kai apeinami Briuselyje pasiekti susitarimai, ir didžiulė grėsmė regioniniam saugumui“, pridūrė Serbijos diplomatijos vadovas.

Pirmadienį Kosovui pritrūko vos trijų balsų, kad būtų priimtas į UNESCO. Serbija vedė intensyvią kampaniją, siekdama įtikinti UNESCO nares balsuoti prieš Prištinos priėmimą į organizaciją, kuris būtų tapęs svarbiu žingsniu Kosovo pastangose užsitikrinti visišką tarptautinį pripažinimą.

Kosovo nepriklausomybę yra pripažinusios 111 šalių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir dauguma Europos Sąjungos narių, tačiau jis nėra Jungtinių Tautų narys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją