Kosovo sostinėje per ceremoniją, kurią vedė prezidentas Hashimas Thaci, prisaikdinta keturiasdešimt teisėjų ir trylika prokurorų iš įvairių etninių mažumų, daugiausiai etninių serbų.

„Sveikinu jūsų pasiruošimą integruotis į Kosovo teisėsaugą ir dirbti pagal Kosovo įstatymus“, – per ceremoniją sakė H. Thaci, kaip nurodoma jo administracijos paviešintame pranešime.

2008 metais Kosovui paskelbus nepriklausomybę nuo Serbijos, šalies šiaurėje etninių serbų teisėsaugos atstovai atsisakė integruotis į teisines institucijas ir tebesilaikė Belgrado remiamos teisingumo sistemos.

Serbija atsisako pripažinti, kad Kosovas, buvusi Serbijos provincija, būtų nepriklausoma; Kosovo gyventojų yra 1,8 milijono, tai daugiausia etniniai albanai.

Susitarimas integruoti teisėjus į Kosovo teisinę sistemą priimtas 2015 metų vasarį per derybas, kurioms tarpininkavo ES, ir kuriomis buvo siekiama pagerinti santykius tarp dviejų valstybių.

„Labai svarbu, kad būtų kiekviena Kosovo bendruomenė turėtų savo atstovą teisingumo sistemoje, kad būtų užtikrintas teisingumas visų gyventojų atžvilgiu“, – antradienį sakė ES užsienio politikos tarnybos atstovė Maja Kocijancic.

Serbai sudaro didžiausią etninę mažumą Kosove – apie 120 tūkstančių; iš jų apie 40 tūkstančių gyvena šalies šiaurėje.

Kosovo nepriklausomybę pripažįsta daugiau nei 110 šalių.