„Mane informavo, kad jis buvo nušautas vietoje, ir pastangos jį atgaivinti Mitrovicos ligoninėje buvo nesėkmingos“, – naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Neboiša Vlajičius.

Pasak teisininko, incidentas įvyko 9 val. 30 min. (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Etniškai susiskaldžiusiame neramiame Kosovo Mitrovicos mieste 64 metų O. Ivanovičius laikytas nuosaikių pažiūrų politiku, remiančiu dialogą su Kosovo etniniais albanais.

Serbų žiniasklaida pranešė, kad O. Ivanovičius buvo nušautas nežinomų užpuolikų prie savo partijos „Piliečių iniciatyva“ būstinės.

Jis buvo vienas svarbiausių politinių veikėjų serbų dominuojamame šiauriniame Kosovo regione. Prieš dešimtmetį nepriklausomybę paskelbusioje šalyje, kuri anksčiau buvo Serbijos provincija, įtampa tebėra didelė.

Kosovo teismas yra pripažinęs O. Ivanovičių kaltu dėl karo nusikaltimų per 1998–1999 konfliktą. Vėliau šis nuosprendis buvo panaikintas ir politiko bylą ruoštasi nagrinėti iš naujo.

O. Ivanovičius, buvęs Serbijos valstybės sekretorius Kosovui, po karo atliko svarbų vaidmenį palaikant ryšius su NATO, Jungtinėmis Tautomis ir, vėliau, Europos Sąjunga.

Skubus posėdis

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius po šio užpuolimo greit sušaukė skubų Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, pranešė valstybinis transliuotojas RTS.

Briuselyje Belgrado delegacija išėjo iš derybų su Kosovo albanais, kurios anksčiau antradienį buvo atnaujintos po daugiau kaip metų pertraukos, pranešė Serbijos žiniasklaida.

Spaudžiami tarptautinės bendrijos ir globojami ES, Kosovas ir Serbija bando normalizuoti santykius praėjus beveik 20 metų nuo kruvino karo pradžios.

Per 1998–1999 metų karą tarp Serbijos saugumo pajėgų ir Kosovo albanų partizanų žuvo 13 tūkst. žmonių, daugiausia – etninių albanų. Konfliktą užbaigė NATO oro pajėgų kampanija.

Etninių albanų dominuojamas Kosovas 2008 metų vasarį vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Belgradas vis dar atsisako pripažinti šį savo buvusios pietinės provincijos žingsnį.