Toks sprendimas buvo atsakas į tai, kad Izraelis pripažino Kosovą, kas laikoma didele pergale Prištinai, siekiančiai visiško 2008 metais paskelbtos Kosovo nepriklausomybės pripažinimo pasaulyje.

Naujoji ambasada buvo atidaryta per trumpą ceremoniją, kurios metu ant pastato šono Jeruzalėje buvo iškelta Kosovo vėliava, pranešė Kosovo užsienio reikalų ministerija.

Serbija atsisako pripažinti savo buvusios provincijos nepriklausomybę. Todėl nors Kosovą jau pripažino didelė dalis Vakarų pasaulio, to nepripažįsta pagrindiniai Belgrado sąjungininkai – Rusija ir Kinija.

Iki praėjusio mėnesio Kosovo nepriklausomybės nepripažino ir Izraelis, tačiau vėliau šalys užmezgė diplomatinius santykius. Mainais į tai Kosovas pasekė prieštaringai vertinamu buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pavyzdžiu ir pripažino Jeruzalę žydų valstybės sostine.

Toks Kosovo sprendimas sulaukė kritikos ne tik iš šalių, kuriose dauguma gyventojų yra musulmonai, kaip Turkija, bet taip pat ir iš Europos šalių.

Jeruzalės statusas yra vienas aštriausių klausimų ilgalaikiame Izraelio ir Palestinos konflikte. Palestiniečiai laiko Rytų Jeruzalę savo būsimos valstybės sostine, o dauguma šalių savo ambasadas yra įsteigusios Tel Avive.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)