Irano pareigūnai juto vis intensyviau augantį spaudimą imtis veiksmų, mat koronavirusu apsikrėtusių ir nuo jo mirusių žmonių skaičius šalyje sparčiai didėja. Iranas pranešė apie 92 mirtis. Šalies žiniasklaida praneša, kad pernakt užfiksuoti 586 nauji apsikrėtimo atvejai, o bendras apsikrėtusių skaičius išaugo iki 2922.

Kaip rašo CNN, šalis taip pat patiria spaudimą dėl to, kad tokios Artimųjų Rytų šalys kaip Irakas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas pranešė apie apsikrėtimo atvejus, susijusius su Irano miestu Komu, kuriame gausios žmonių minos nuolat lanko keletą šventų vietų.

Keletą savaičių atsisakiusi sugriežtinti apsilankymus šventosiose vietose, Irano valdžia trečiadienį paskelbė, kad bandantys palikti miestą bus uždaromi į karantiną, jei jiems pasireikš koronaviruso simptomai, įskaitant karščiavimą.

Pasak Komo universiteto Medicinos mokslų mokyklos dekano pavaduotojo Ali Abrazi, medikų komandos ims matuoti iš miesto išvykti mėginančių temperatūrą. Jis taip pat pasakojo, kad universitetas stato laikinąją lauko ligoninę, kuri bus skirta kovai su viruso protrūkiu, praneša valstybinė žiniasklaida.

Irano pareigūnai iš pradžių patikino savo piliečius, kad virusas bus suvaldytas, tačiau įtikinti iraniečius buvo sudėtinga, mat koronavirusas nustatytas 23 parlamento nariams, o pirmadienį mirė aukščiausiojo šalies lyderio ajatolos Ali Khamenei patarėjas.

Pirmasis Irano viceprezidentas Eshaqas Jahanghiri paskelbė įsaką vyriausybės ministrams, kuriuo iki tolesnio pranešimo sustabdomos kelionės į tarptautines konferencijas ir susitikimus, praneša valstybinė žiniasklaida. Išimtis taikoma užsienio reikalų ministrui.

Kyla klausimų dėl to, ar pranešdama apie atvejų skaičių šalies valdžia nieko neslepia, mat didelis mirčių skaičius, apie kurį informuota prieš kelias dienas, leidžia spręsti, kad apsikrėtusiųjų turėtų būti gerokai daugiau, nei patvirtino Irano pareigūnai.

Priemonių kalėjimuose imtasi nerimo, kad koronovirusu galėjo apsikrėsti įkalinta 41-erių Didžiosios Britanijos ir Irano pilietė Nazanin Zaghari-Ratcliffe, fone.

Jos vyras Richardas Ratcliffe‘as informavo, jog moteris savaitgalį patyrė peršalimą primenančius simptomus, tačiau testas jai atliktas nebuvo.

Antradienį teismų atstovas spaudai aiškino, kad šis nerimas niekuo nepagrįstas, ir tvirtino, jog N. Zaghari-Ratcliffe jaučiasi puikiai. Ajatola, nepaisant to, kad mirė vienas patikimiausių jo patarėjų ir apsikrėtė aštuoni procentai parlamento narių, ėmėsi panašių gynybinių veiksmų.

„Ši neganda – nieko baisaus, praeityje yra buvę ir rimtesnių įvykių. Suprantama, nenoriu nuvertinti šios problemos, tačiau mums taip pat nederėtų jos pervertinti“, – antradienį sakė A. Khamenei, mūvėjęs apsaugines pirštines.

Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų tarnyba paragino Irano valdžią nedelsiant pasirūpinti, kad dėl suklastotų kaltinimų šnipinėjimu nuteistą N. Zaghari-Ratcliffe apžiūrėtų profesionalūs medikai.

Trumpas: JAV pasirengusios padėti Iranui kovoje su koronavirusu

Jungtinės Valstijos pasirengusios padėti Iranui kovoje su naujojo koronaviruso plitimu, jeigu Teheranas priims tokį pasiūlymą. Tai interviu televizijos kanalui „Fox News“, kuris buvo parodytas trečiadienio vakarą, pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Mes puikiai tvarkomės, turime nuostabią (kovos su koronavirusu) grupę, (viceprezidentas) Mike`as Pence`as puikiai dirba savo darbą – aš jį paskyriau vadovauti šiai grupei, - sakė Baltųjų rūmų šeimininkas. - Mūsų gydytojai geriausi pasaulyje“.

„Mes padedame (kovoti su koronavirusu) daugybei kitų šalių, - teigė jis. – Mes padėtume ir Iranui, jei jie to norėtų. Jie labai smarkiai nukentėjo“.

Anksčiau JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo pareiškė, jog Vašingtonas siūlė Irano valdžiai pagalbą kovoje su koronavirusu. Kaip vėliau paaiškino Valstybės departamento spaudos tarnyba, atitinkama iniciatyva buvo perduota per Šveicarijos atstovus.

Savo ruožtu Irano URM pavadino Vašingtono pasiūlymą juokingu. Teherano nuomone, Valstybės departamento pareiškimas yra politinis žaidimas. Kaip sakė oficialus Irano diplomatinės žinybos atstovas Abbasas Mousavi, ministerija palaiko glaudžius ryšius su daugeliu valstybių, kad patenkintų šalies vaistų ir higienos priemonių poreikius.

Naujojo koronaviruso Covid-19 sukelto susirgimo protrūkis buvo užfiksuotas praėjusių metų gruodžio pabaigoje Kinijos Uhano mieste, kuriame gyvena 12 milijonų žmonių. Pasaulio sveikatos organizacija pripažino jį tarptautinio masto nepaprastąja situacija. Be Kinijos, infekuotųjų rasta daugiau kaip 70-yje šalių.

Kinijos valdžia iki šiol patvirtino daugiau kaip 80 tūkstančių užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, beveik 3 tūkst. infekuotųjų jau mirė.

Už Kinijos ribų užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė beveik 12,7 tūkst., daugiau kaip 210 žmonių mirė.