„Net ir po pirminių atidarymo žingsnių nuo balandžio 20 dienos naujų užsikrėtimo atvejų skaičius išliko žemas“, – sakoma dokumente.

Kadangi „naujos užsikrėtimų bangos“ nebuvo užfiksuota, tai pateisintų drąsesnius sprendimus vėl atidaryti įmones ir įstaigas, nurodoma susitarimo projekte.

Iki šiol į mokyklas buvo leista grįžti tik daliai moksleivių, kurie artimiausiu laiku turėtų laikyti egzaminus.

Tačiau nuo ateinančios savaitės taip pat atsidarys vaikų darželiai ir pradinės mokyklos.

„Žingsnis po žingsnio mokyklos turėtų sudaryti galimybę mokytis visiems moksleiviams, bet taikydamos atitinkamas higienos priemones ir laikydamosi atstumo taisyklių“, – sakoma dokumente.

Tikėtina, kad A. Merkel ir Vokietijos 16 žemių premjerai šį susitarimą pasirašys vėliau trečiadienį.

Tačiau sprendimas, ar jau galima atidaryti aukštąsias mokyklas, bus paliktas regionų valdžiai.

Politikai nurodo, kad jau visos parduotuvės galėtų atsidaryti, bet tik laikantis reikalavimų „dėl higienos, [klientų] įėjimo valdymo ir išvengiant eilių susidarymo“.

Kol kas šalyje leista atsidaryti parduotuvėms, kurių prekybos patalpų plotas neviršija 800 kv. metrų.

Nuo gegužės 9 dienos žemės taip pat galės spręsti, ar leisti vėl atsidaryti restoranams, taip pat teatrams, koncertų salėms, naktiniams klubams ir sporto klubams.

Numatoma, kad vienas svarbus dėl koronaviruso epidemijos įvestas suvaržymas liks galioti, galbūt dar kelis mėnesius – draudimas rengti didelius žmonių sambūrius, įskaitant sporto varžybas, kultūros renginius ir festivalius.

Tokie renginiai liks uždrausti „mažiausiai iki rugpjūčio 31 dienos“, sakoma susitarimo juodraštyje.

Be to, karantino priemonės gali būti vėl įvestos, jeigu užsikrėtimų koronavirusu reikšmingai pagausėtų.

Jeigu per septynių laikotarpį būtų nustatyta daugiau kaip 50 naujų užsikrėtimo atvejų 100 tūkst. gyventojų, paveiktas miestas arba rajonas privalės nustatyti „atitinkamą karantino planą“.

Jeigu atsirastų „lokalizuotų ir aiškiai suvaldomų infekcijos židinių“, pavyzdžiui, senelių namuose, tokios priemonės galėtų būti taikomos tik paveiktai institucijai arba vietai.

Vyriausybė į dokumentą taip pat įtraukė raginimą šalies visuomenei toliau laikytis saugos priemonių, pavyzdžiui, nebūti per arti vieni kitų ir dėvėti kaukes parduotuvėse bei viešajame transporte.