Tai buvo jau antrasis per dvi dienas pranešimas, kurį paskelbė Kim Yo Jong (Kim Jo Čen), pagrindinė Kim Jong Uno patarėja.

Penktadienį ji paragino Seulą nutraukti savo „priešišką politiką“ Pchenjano atžvilgiu. Tą pranešimą ji paskelbė atsakydama į Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) raginimus priimti deklaraciją, kuria būtų užbaigtas 1950–1953 metų karas, ir taip sugrąžinti taiką.

Abi Korėjos techniškai tebekariauja, nes 1950–1953 metų Korėjos karas baigėsi tik paliaubomis, o ne formalia taikos sutartimi.

Šiaurės ir Pietų Korėjų aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame dalyvautų jos brolis ir Moon Jae-inas galėtų būti surengtas „tik tuo atveju“, jeigu būtų garantuotas „nešališkumas ir abipusė pagarba“, pareiškė Kim Yo Jong pranešime, kurį paskelbė oficialioji Pchenjano naujienų agentūra KCNA.

Ji taip pat pažymėjo, kad aukščiausiojo lygio susitikimas, taip pat diskusijos dėl deklaracijos, kuria būtų užbaigtas karas, galėtų būti surengtos „kuo greičiau“.

„Šiaurės ir Pietų Korėjai nėra būtina švaistyti laiką keičiantis kaltinimais ir veliantis į žodžių karą“, – pridūrė ji.

Abiejų šalių santykiai buvo pagerėję 2018 metais, kai Pchenjanas sutiko pradėti derybas su JAV dėl savo branduolinės programos. 2019 metais ši diplomatinis procesas vėl įstrigo, šalims nesugebėjus susitarti, kaip JAV vadovaujamos sankcijos Šiaurės Korėjai galėtų būti sušvelnintos mainais į Pchenjano žingsnius denuklearizacijos link. Tuo pačiu buvo nutraukti ir Šiaurės Korėjos ryšiai su Seulu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)