A. Lukašenkos artimųjų ratui priklausančio A. Zingmano sulaikymas Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) tapo tikra intriga – užminė nemažai mįslių tarptautinei bendruomenei, rašo nepriklausomas Pietų Afrikoje įsikuręs naujienų portalas dailymaverick.co.za.

Kiek anksčiau A. Zingmano pavardė buvo paminėta žiniasklaidos pranešimuose apie prekybą ginklais Zambijoje ir Zimbabvėje. Įtarimus, kad užsiima tokia veikla, A. Zingmanas neigė.

Faktą, kad A. Zingmanas sulaikytas, patvirtino KDR prezidento Felixo Tshisekedi administracijai artimas šaltinis. Remiantis jo žodžiais, po susitikimo su J. Kabila A. Zingmanas išskrido iš Kinšasos į Lubumbašį, o čia buvo apklaustas policijos, bandžiusios išsiaiškinti, kokį verslą jis vykdo KDR. Anot šaltinio, A. Zingmanas nesugebėjo paaiškinti, ką veikia KDR.

A. Zingmanas turi dvigubą JAV ir Baltarusijos pilietybę, o jo sulaikymas sukėlė akivaizdų aktyvumą diplomatiniuose sluoksniuose. Kaip sakė šaltinis iš Kongo, tiek Jungtinių Arabų Emyratų, tiek Zimbabvės vyriausybės taiko spaudimą, kad A. Zingmanas būtų paleistas. Vis dėlto Kongo pareigūnai pareiškė kol kas tą žmogų pasilaikysią.

Kaip tvirtina kitas šaltinis iš KDR, A. Zingmanas pasiūlė buvusiam prezidentui pirkti ginklų. Minėtina, kad jo santykiai su įpėdiniu – ganėtinai įtempti. Anot šaltinio, nėra jokių įrodymų, kad J. Kabila buvo susitikimo iniciatorius arba sutiko sudaryti kokias nors ginklų pirkimo sutartis.

A. Zingmanas yra pagrasinęs apskųsti tiriamąja žurnalistika užsiimantį Zambijos laikraštį „Digger News“. Tai įvyko 2020-aisiais, po to, kai leidinys paviešino nuotraukas, kuriose užfiksuotas jo susitikimas su Zambijos prezidentu Edgaru Lungu ir aukščiausio rango Zambijos karinių pajėgų vadais, įskaitant nuolatinį gynybos sekretorių Sturdy Mwale ir Zambijos oro pajėgų vadą generolą leitenantą Davidą Mumą. Šis susitikimas įvyko 2016-aisiais Zambijos ambasadoje Maskvoje.

Laikraštis tada parašė, kad A. Zingmanas atliko tarpininko vaidmenį per prezidento E. Lungu susitikimą su Rusijos valstybinės ginklų eksporto įmonės „Rosoboroneksport“ vadovu Aleksandru Michejevu. Minėtina, kad 2017-ųjų liepą Zambija iš Rusijos nusipirko penkis „Sukhoi“ gamybos lėktuvus.

A. Zingmanas ne kartą buvo nufotografuotas su Zimbabvės prezidentu Emmersonu Mnangagwa. Pastarasis yra pabuvojęs privačiame A. Zingmano lėktuve. Jis yra Zimbabvės garbės konsulas Baltarusijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)