Ar vis dar galima išvengti Ukrainos ir Rusijos karių konfrontacijos? Tris galimus įvykių scenarijus eksperto akimis pateikia spiegel.de.

1. Karas tarp Rusijos ir Ukrainos

Blogiausiu atveju, Ukraina mobilizuosis prieš rusų karius. Krymo pasienyje arba pačiame pusiasalyje bus prieita prie kruvinų karinių veiksmų. Rusija toliau eskaluos situaciją ir atgabens dar daugiau karių. Gali būti, kad kovos veiksmai apims ir kitas Ukrainos teritorijas. Vakarai tikriausiai nesikiš, bet imsis sankcijų prieš Maskvą. Iki šiol Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui buvo grasinama atšaukimu iš „didžiojo aštuoneto“ narių.

2. Derybos išsiuntus stebėtojus

Ukrainos atstovai ir Rusijos vyriausybė sėdasi prie bendro stalo ir pradeda derybas. Tai galėtų vykti dalyvaujant Jungtinių Tautų Organizacijai arba Europos saugumo ir bendradarbiavimo tarybai (ESBT), nes joje atstovus turi visi svarbiausi veikiantys asmenys, tokie kaip Rusija, Jungtinės Valstijos, Europos šalys ir buvusios Sovietų Sąjungos šalys. 40 neginkluotų ESBO karinių stebėtojų grupė vyksta iš Odesos į Krymą.

Ieškodami kompromiso, visi veikiantieji asmenys galėtų pripažinti Ukrainos teritorinį vientisumą. Kijevas turėtų tuo pačiu metu užtikrinti teises ir suteikti garantijas įvairioms Ukrainos etninėms grupėms, pirmiausia, rusams ir Krymo totoriams. ESBO stebėtojai galėtų užtikrinti, kad visi laikosi susitarimų.

Šį variantą palaiko ir Vokietijos vyriausybė. Užuot iškart griebtis griežtų sankcijų taikymo prieš Rusiją, pirmiausia reiktų vieniems su kitais pasikalbėti. Rusai ir ukrainiečiai galėtų suburti kontaktinę grupę. Artimiausiomis savaitėmis gali būti išsiųsti ESBO stebėtojai, taip siekiant išvengti tolimesnio konflikto eskalavimo. Veiksmų galėtų imtis ir Jungtinės Tautos.

3. Ukrainos subyrėjimas

Naujajai Ukrainos laikinajai vyriausybei nepavyksta atkurti šalies kontrolės. Ne tik Krymo regione, bet ir kitose rytinėse šalies teritorijose susiduriama su siekiu atsiskirti. Kryme ir Ukrainos rytinėse srityse regiono lyderiai kreipiasi į Rusiją, prašydami jos palaikymo. Atsiranda Rusijos protektoratai, kuriuose centrinė valdžia neturi ką daugiau pasakyti. Dėl to Ukrainos teritorija gerokai sumažėja.

Kuris scenarijus yra labiausiai tikėtinas, dar per anksti vertinti. „Vakarai ir Rusija yra santykinai nuspėjamos“, - tikina Hansas Henningas Schroederis. Tačiau neaišku, ar Ukrainos vyriausybei pavyks iki tam tikro lygmens perimti kontrolę visoje valstybės teritorijoje. „Tai vis dar didelis klaustukas“, - įsitikinęs ekspertas Rusijos ir Rytų Europos klausimais.