Dabar COVID-19 sergančio paciento plaučiai negali tinkamai funkcionuoti, teigia medicinos mokslų daktaras Keithas Mortmanas, George‘o Washingtono universitetinės ligoninės torokalinės (krūtinės ląstos organų) chirurgijos skyriaus vadovas. Kaip praneša CNN, Vašingtone esanti ligoninė neseniai paskelbė 3D vaizdo įrašą apie koronavirusu sergančio paciento plaučius.

Šiame vaizdo įraše matyti, kokią žalą virusas padarė, pasak K. Mortmano, iš esmės sveiko 59-erių metų vyro plaučiams. Pacientas anksčiau skundėsi tik aukštu kraujospūdžiu. Kadangi susirgo sunkiai, vyrui būtinas plaučių ventiliavimo aparatas, padedantis jam kvėpuoti, tačiau netgi didžiausių aparato pajėgumų nepakanka. Jam taip pat reikalingas dar vienas aparatas, prisotinantis kraują deguonies, aiškina K. Mortnamas.

„Tai nėra 70-metis ar 80-metis pacientas, turintis didelių imuninės sistemos problemų ar sergantis diabetu. Jis neturėjo jokių pastebimų sveikatos bėdų, išskyrus aukštą kraujospūdį. Vyriškis rūpinosi savimi ir sulaukė štai tokios diagnozės. Jeigu mes pakartotinai užfiksuotume šiuos 3D vaizdus dabar, tai yra prabėgus savaitei nuo tada, kai buvo atliktas tyrimas ir jie buvo užfiksuoti, tikėtina, kad infekcija ir uždegiminis procesas būtų dar rimtesni“, – pasakojo K. Mortmanas.

Geltonai vaizdo įraše pažymėtos vietos žymi užkrėstas ir uždegimo apimtas plaučių dalis, aiškina K. Mortmanas. Kai plaučiai susiduria su virusine infekcija, organas ima izoliuoti virusą. Iš vaizdų aiškiai matyti, kad pažeidimai nėra susitelkę vienoje vietoje – jie apima didžiulius abiejų plaučių ruožus. Šie vaizdai parodo, kaip greitai ir agresyviai netgi ir jaunesnių pacientų atveju gali veikti infekcija.

Gydytojas aiškina, kad paciento, kurio plaučiai sveiki, vaizduose nebūtų geltonai pažymėtų vietų.

Pacientas gydomas intensyvios terapijos skyriuje, jo būklė išlieka kritinė.

„Šių pacientų, kuriems pasireiškia progresuojantis kvėpavimo nepakankamumas, atveju plaučių pažeidimas būna staigus ir gausiai išplitęs (kaip matyti vaizdo įraše). Deja, kai žala pasiekia tokį etapą, gali prireikti daug laiko, kol plaučiai išgis. Apytikriai 2–4 proc. (priklausomai nuo to, kokiais duomenimis remiamasi) COVID-19 susirgusių pacientų būna padaryta nebeatitaisoma žala, tad liga juos įveikia“, – elektroniniame laiške rašė K. Mortmanas.

Koronavirusas iš prigimties pirmiausia susijęs su kvėpavimo takais. „Jis patenka ant gleivinės, o iš ten – į plaučius. Organizmas bando su virusu kovoti uždegimu“, – aiškina K. Mortmanas.

Geltona spalva pažymėta ir infekcija, ir uždegimas. „Kai organizmas mėgina suvaldyti infekciją, plaučiuose prasideda pakankamai stiprus uždegiminis procesas“, – pasakoja gydytojas.

Uždegimas neleidžia plaučiams prisotinti kraujo deguonies ir pašalinti anglies dvideginio. Dėl to pacientas gali imti dusti arba gausiai įkvėpti orą, kad išlaikytų deguonies ir anglies dvideginio lygio balansą.

Iš vaizdų galima spręsti, kad žodžiai, apibūdinantys dažnai pasitaikančius simptomus – kosulys ir dusulys – iš tiesų negali atspindėti viruso poveikio organizmui.

Kai kurių žmonių atveju, pasak K. Mortmano, gali būti padaryta neatitaisoma žala. Todėl būtina laikytis nurodymų dėl atstumo palaikymo ir saviizoliacijos.

„Norėčiau, kad žmonės pamatytų vaizdo įrašą ir suvoktų, ką gali padaryti virusas. Reikia šį susirgimą vertinti rimtai“, – sako K. Mortmanas.

Ligoninė kompiuterinės tomografijos technologiją, kuria užfiksuoti įraše rodomi vaizdai, paprastai pasitelkia vėžio tyrimams ir operacijų planavimui. Tačiau dabar ši technologija pirmą kartą buvo panaudota kovojant su naujuoju virusu.

„Daugelis iš mūsų šio viruso atžvilgiu tiesiog klaidžiojame tamsoje. Tad mes norime kaip įmanoma geriau viską suprasti. Tai buvo pirmasis pacientas, bet esu tikras, kad jis tebuvo pirmasis iš tų, kurių gausos sulauksime per artimiausias savaites“, – teigia K. Mortmanas.