T. Gou savo turtus susikrovė pavertęs „Foxconn“ bene didžiausia pasaulyje elektronikos gamybos pagal sutartį kompanija. Bendrovė savo gaminius, be kita ko, tiekia „iPhone“ telefonų gamintojui „Apple“.

T. Gou jau kurį laiką puoselėja ambicijas tapti demokratiškai valdomos salos lyderiu. Anksčiau šiemet jam nepavyko užsitikrinti opozicinės partijos „Kuomintang“ nominacijos į prezidento postą.

Prezidento rinkimai Taivane vyks sausį.

„Nusprendžiau prisijungti prie 2024 m. prezidento rinkimų“, – spaudos konferencijoje tvirtino T. Gou.

„Prašau Taivano žmonių duoti man ketverius metus. Pažadu artimiausiems 50-čiai metų užtikrinti taiką Taivano sąsiauryje ir padėti tvirčiausius pamatus abipusiam pasitikėjimui“, – kalbėjo kandidatas.

Kinija laiko Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Dabartinė Taivano prezidentė Tsai Ing-wen, kuri baigia savo antrąją ir paskutiniąją kadenciją šiose pareigose, atmeta tokią poziciją, o jos valdymo metais Pekinas pradėjo daryti Taivanui didesnį diplomatinį ir karinį spaudimą.

„Demokratinė pažangos partija valdo daugiau kaip septynerius metus ir į Taivaną atnešė karo pavojų“, – pareiškė T. Gou, omenyje turėdamas Tsai Ing-wen partiją. Jis pabrėžė, kad esą „niekuomet neleis Taivanui tapti kita Ukraina“.

Nepaisant visko, „Foxconn“ Kinijoje turi didelių gamyklų, o kritikai pažymi, kad T. Gou galimai palaiko draugiškus ryšius su vadovybe Pekine.

2019 m. jis pasitraukė iš „Foxconn“ vadovo pareigų, kad galėtų siekti Taivano prezidento posto.

Pirmadienį paklaustas apie savo ryšius su Kinijos vyriausybe, T. Gou aiškino, kad jau ketverius metus nedalyvauja įmonės valdymo procese. „Manęs niekuomet nekontroliavo (Kinijos komunistų partija)... man nebus grasinama“, – žurnalistams sakė jis.

Tam, kad galėtų tapti nepriklausomu kandidatu, 72-ejų T. Gou dar reikės surinkti 290 tūkst. parašų.

„Kuomintang“ savo kandidatu į prezidento postą pasirinko buvusį policijos vadą ir dabartinį Sinbėjaus merą Hou Yu-ih. Tuo metu Demokratinė pažangos partija nominavo viceprezidentą Lai Ching-te. Pastarasis šiuo metu pirmauja apklausose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją