Tai pirmasis kartas, kai turistai ir miesto svečiai 1892-aisiais metais Gaetano Russo sukurtą ir bene 20 metrų aukštyje pastatytą skulptūrą gali pamatyti iš taip arti.

Milijonų vertas vaizdas pro langą

Sumontuotais laiptais pakylame į viršų ir nesibeldžiant įžengiame į 75 kvadratinių metrų Kolumbo būstą. Ant kavos staliuko pastatytas beveik keturių metrų aukščio žymusis keliautojas savo plačiaekraniame Samsung televizoriuje kaip tik klausosi buvusio JAV prezidento Billo Clintono kalbos ir gėrisi pro langą atsiveriančiu Centrinio Parko vaizdu, kuris paprastai matomas tik iš Manhatano milijonierių apartamentų.

Svetainės sienas puošia instaliacijos autoriaus sukurti tapetai, ant kurių pavaizduotos tokios JAV pop kultūros ikonos, kaip Michaelas Jacksonas, Marilyn Monroe ar Elvis Preslis. Čia negalioja ir “eksponatų neliesti rankomis” taisyklė, tad akmeniniu JAV didvyriu galima grožėtis patogiai įsitaisius ant šalia kavos stalelio pastatytų minkštasuolių. Dauguma daiktų į parodą buvo atgabenta iš prabangių parduotuvių tinklo “Bloomingdale’s”.

Beje, kiekvienas lankytojas apartamente gali praleisti ne ilgiau kaip pusvalandį. To neužtenka net tam, kad baigtume žiūrėti ką tik per Kolumbo buto televizorių prasidėjusias CNN žinias.

Po parodos uždarymo - renovacija

Japonų meninkas užsakymą instaliacijos sukūrimui iš Viešojo meno fondo (en.: Public Art Fund) gavo prieš dvejus metus. Tuomet jam buvo pasiūlyta pačiam pasirinkti skulptūrą, kurią norėtų išskirti. Kaip pats T. Nishi teigė CNN žinioms, tąkart jis ilgai vaikščiojo po Niujorką, kol atsitiktinai atsidūrė prie Kolumbo žiedo, kuriame ir stovi garsus paminklas. “Ne aš pasirinkau Kolumbą, o jis mane.” – savo pasirinkimą trumpai paaiškino Vokietijoje meno studijas baigęs ir ten šiuo metu gyvenantis japonas. Anot meninko Kolumbas jį patraukė ir tuo, kad tai bene aukščiausiai pastatyta miesto skulptūra, tad viena pagrindinių jo idėjų buvo “nuleisti” Ameriką atradusio didvyrio paminklą iki žmogaus akių lygio.

Nuo 1992-ųjų metų prie panašių projektų dirbantis japonas nytimes.com teigė, kad pagrindinis jo meno instaliacijų tikslas yra iš viešos vietos sukurti privačią, asmeninę erdvę ir atvirkščiai. Kolumbo skulptūra įsikūrusi bene judriausioje centrinio Manhateno sankryžoje, kuri kertasi su populiaria Brodvėjaus gatve. Prie pat jos stūkso vienos didžiausių pasaulyje žiniasklaidos korporacijos “Time Warner” dangoraižiai ir svarbus metro mazgas, tad šiek tiek privatumo Kristupui Kolumbui, anot 52 metų menininko, būtų neprošal.

Prie kitų žymiausių menininko darbų galima priskirti Singapūro simbolio “Merliono”, tai yra skulptūros, vaizduojančios žuvį su liūto galva apgyvendinimas nedideliame elegantiškame miegamajame (projekto pavadinimas “The Merlion hotel”) ir vienos iš dailininko Pablo Pikaso mėlynojo periodo drobių perkėlimas į ant muziejuje specialiai suprojektuotos virtuvės sienos ("Sometimes extraordinary sometime less than common").

Paroda lankytojams atidaryta iki lapkričio 18-osios dienos. Patekti į ją galima nemokamai užsiregistravus publicartfund.org svetainėje. Iškart po šios neeilinės parodos uždarymo prasidės vienos žymiausių Niujorko skulptūrų renovacija.