Vyriausiasis vyriausybės derybininkas Humberto de la Calle sakė, kad naujoji sutartis, kuria siekiama užbaigti 52 metus trunkantį karą su marksistų FARC grupuote, yra geriausias užbaigtas susitarimas, kokį tik galėjo pasiekti abi pusės, ir daugiau nebebus keičiamas.

„Tai galutinė sutartis. Tikrai daugiau nėra galimybės derėtis“, – reporteriams Bogotoje sakė jis.

Sprendimas, kaip bus patvirtinta naujoji sutartis, bus priimtas po susitikimų su įstatymų leidėjais, o tai, tikimasi, greitai įvyks, sakė vidaus reikalų ministras Juanas Fernando Cristo. Pagal įstatymą, Kolumbijos prezidentui Juanui Manueliui Santosui nereikia rengti naujo referendumo, jis galėtų bandyti ratifikuoti sutartį per Kongresą.

Išplėstame ir labai specializuotame 310 puslapių dokumente matyti mažai pakeitimų, pavyzdžiui, paaiškintos privataus turto teisės ir daug smulkiau paaiškinta, kaip sukilėliai bus izoliuoti kaimo vietovėse už nusikaltimus, kuriuos padarė karo metu. Vyriausybė teigia išstudijavusi apie 500 opozicijos, religinių lyderių ir kitų pasiūlymų, kaip užbaigti konfliktą, nusinešusį daugiau kaip 220 tūkst. gyvybių ir privertusį milijonus žmonių persikelti. U. de la Kalė teigimu, naujoje sutartyje dėmesys atkreiptas į 80 proc. jų reikalavimų.

Originalią sutartį spalio 2-ąją atmetė Kolumbijos gyventojai, nes daugelis priešinosi tam, kad sukilėliams bus leidžiama eiti valstybės tarnybą ir už nusikaltimus atlikti kitas, o ne įkalinimo bausmes.

Pagal naująją sutartį, sukilėliai nebus kalinami, tačiau prisipažinusieji dėl karo nusikaltimų privalės kaimo vietovėse praleisti nuo penkerių iki aštuonerių metų. Be kita ko, sukilėliams vis tiek bus leidžiama eiti valstybės tarnybą.