Brisbane leidžiamas bulvarinis dienraštis „The Courier-Mail“ pavaizdavo Indonezijos prezidentą Joko Widodo vartantį ant grotelių čirškinamus kepsnius, Japonijos premjerą Shinzo Abe – vilkintį paplūdimio gelbėtojo aprangą, o Kinijos prezidentą Xi Jinpingą – pasiruošusį maudynėms ir ant pečių užsimetusį rankšluostį.

Indijos premjeras Narendra Modi toje nuotraukoje matomas laikantis sugautą didžiulę žuvį, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as – gurkšnojantis baltą vyną, o Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Jacobas Zuma – laikantis alaus butelį.

Australijos premjerą Tony Abbottą, kuris taps Brisbane ateinantį savaitgalį vyksiančio 20 didžiausių ekonomikų lyderių susitikimo šeimininku, laikraštis pavaizdavo ką tik išlipusį iš jūros, dėvintį tik glaudes ir maudymosi kepuraitę.

Per abu viršelio puslapius išspausdinta nuotrauka su užrašu „Sveiki atvykę į rojų“ spinduliavo nerūpestinga nuotaika – jos komentare B.Obamai buvo suteikta pravardė „Bazza“, taip pat paminėtos lankytinos vietos Brisbane ir jo apylinkėse bei paaiškintas vietos žargonas. Tačiau kituose straipsniuose „The Courier-Mail“ laikėsi rimtesnės pozicijos: savo pirmajame puslapyje laikraštis minėjo rytų Ukrainoje numušto Malaizijos lainerio katastrofą ir ragino V.Putiną atsiprašyti dėl tos tragedijos.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas, kuriame buvo 298 žmonės, tarp jų 38 Australijos piliečiai ir gyventojai, buvo liepą numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos rytų Ukrainoje, o Kijevas ir Vakarų šalys įtaria, kad laineriui sukilėliai smogė raketa, gauta iš Rusijos. Maskva tuos kaltinimus neigia.

Savo trumpame laiške V.Putinui bulvarinis leidinys dėkoja, kad Rusijos lyderis apsilankys Brisbane, tačiau toliau rašo: „Bet, prieš prasidedant viršūnių susitikimui, yra vienas žodis, kurį nori išgirsti Australijos žmonės – atsiprašau.“

T.Abbottas ir V.Putinas kalbėjosi apie tą tragediją, pabloginusią Kanberos santykius su Maskva, susitikę anksčiau šią savaitę Kinijoje, o ta diskusija baigėsi be incidentų.

Australijos premjeras viešai grasino „suremti krūtines“ su V.Putinu dėl reiso MH17 lainerio katastrofos, naudodamas futbolo terminą, nusakantį agresyvią žaidėjų konfrontaciją.

DELFI primena, kad Rusijos ambasada Kanberoje atsisakė reaguoti į Australijos spaudos raginimus atsiprašyti už Ukrainoje numuštą Malaizijos oro linijų lėktuvą „Boeing“ ir išmokėti kompensacijas žuvusiųjų šeimoms.

Australijos žiniasklaida skelbė, kad Pekine vykstančio Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) organizacijos viršūnių susitikimo kuluaruose Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas pasiūlė Rusijos prezidentui Vlaidmirui Putinui išspręsti šį konfliktą, atsiprašant ir išmokant kompensacijas 298 žuvusių reiso MH17 keleivių artimiesiems, rašo bbc.co.uk.

Anot Australijoje leidžiamo „The Daily Telegraph“, per šį pokalbį T. Abbottas priminė, kad 1988 metais Jungtinės Valstijos atsiprašė ir išmokėjo kompensacijas už tai, kad per klaidą numušė Irano civilinį lainerį.

Be to, Australijos ministras pirmininkas neva pareiškė turįs įrodymų, kad dėl šios tragedijos yra kalta Rusija, apginklavusi separatistus, numušusius lėktuvą.

Rusijos prezidento spaudos tarnyba tikina, kad per abiejų lyderių susitikimą nebuvo kalbama apie atsiprašymus. Antradienį komentuodamas šį susitikimą, V. Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pažymėjo, kad lyderiai kalbėjosi tik apie greitesnį šios katastrofos ištyrimą ir kad pokalbis vyko be „griežtų formuluočių“.