Mokslininkai nustatė, kad tokių šokėjų apsilankymų skaičius pas traumatologus nuo 4954 atvejų 1980 metais išaugo iki 26 786 atvejų 2007 metais, praneša telegraph.co.uk.

Šiai sporto šakai tenka apie 66 procentai „katastrofiškų“ traumų – tokių, kurios baigiasi negalia ar rimtomis ligomis. Koledžų grupėje šis skaičius siekia net 70 procentų . Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Pediatrics“.

Per pastaruosius tris dešimtmečius buvo nustatyta 110 galvos ir nugaros traumų, kurios baigėsi „ilgalaikiu smegenų pažeidimu, paralyžiumi ar mirtimi“. Tarp kitų traumų minimos problemos su širdimi ar infarktas.
Šią sporto šaką JAV yra išbandę apie 3,6 milijono žmonių ir tik maždaug keturi procentai jų yra stipriosios lyties atstovai.

Tyrimo metu buvo nagrinėjamos galvos traumos merginų grupėje ir nustatyta, kad kai kurios jų nepranešė apie smegenų sukrėtimo simptomus.

Daugiausia traumų patyrė ne tos merginos, kurios buvo išmetamos į orą, o tos, kurios išmestąsias gaudė ant žemės.

Tyrimui vadovavusi pediatrijos profesorė Cynthia LaBella teigia, jog visuomenės supratimas apie šį sportą, kuriame apstu aerobikos judesių, vystėsi lėčiau nei jis pats. Specialistė leidiniui „Washington Post“ sakė: „Aš nežinau, ar bendras įspūdis vystėsi taip greitai, kaip pats sportas. Reikia laiko šiems dalykams užfiksuoti“.

„Šios merginos ir vaikinai susiduria su traumų rizika. Tai turėtų būti vertinama kaip sportas ir šiuos žmones reikėtų traktuoti kaip sportininkus, o ne linksmintojus“, - įsitikinusi C. LaBella.

Amerikos pediatrijos akademijos duomenimis, tik 29 valstybinių aukštųjų mokyklų sporto asociacijos pripažįsta šį šokimą kaip sportą.

Pediatrai nori, kad daugiau asociacijų pripažintų šią veiklą sportu, nes tai padėtų užtikrinti tinkamą reglamentavimą bei kvalifikuotus trenerius.