Šioje centrinės Azijos valstybėje gyvena 6 mln. žmonių, daugiausia – musulmonai.

Dėl 120 vietų parlamente varžosi 14 partijų ir daugiau kaip 2 tūkst. kandidatų.

Kirgizijos socialdemokratų partija (SDPK), susijusi su dabartiniu prezidentu Almazbeku Atambajevu, turėtų pasirodyti gerai, bet dėl konstitucijoje numatytos sąlygos gali gauti daugiausia 65 vietas.

Gerai turėtų pasirodyti ir tokios partijos kaip „Ata-Meken“, „Bir Bol“ ir „Respublika-Ata-Jurt“, kurių visų sąrašuose yra po buvusį premjerą ir kurios visos yra atvirai lojalios Maskvai.

Sostinėje Biškeke rinkėjai, regis, rėmė visą virtinę partijų; keli sakė, kad balsuoja už SDPK.

„Tai stipriausia partija“, – sakė 36 metų slaugytoja Julija Zacharčenko, rengdamasi balsuoti mokykloje įrengtoje rinkimų apylinkėje.

„Tačiau nesitikiu, kad kas nors labai keisis. Parlamentas vėl susirinks ir bus dar penkeri intrigų bei korupcijos metai“, – sakė ji AFP.

Favorite nelaikomos partijos „Meken Yntymagy“ kandidatė Mira Džangaračeva sakė, jog Kirgizijos politinei arenai reikia „naujų politinių jėgų“, kad šalis galėtų vystytis.

„Pastaruosius 24 metus po nepriklausomybės parlamentinis elitas buvo vienas ir tas pats. Atėjo laikas naujiems žaidėjams“, – sakė ji.

Tačiau politikos analitikas Emilis Jurajevas iš Centrinės Azijos Amerikos Universiteto nuogąstauja, kad naujajame parlamente, tikėtina, bus „naujos partijos, bet seni veidai“.

Šio sekmadienio rinkimai yra pirmas kartas, kai balsuoti norinčių Kirgizijos piliečių prašoma pateikti biometrinius duomenis ir tai kursto nuogąstavimus dėl problemų rinkimų apylinkėse, bandančiose įsisavinti naują technologiją.

Naujoji priemonė iš esmės nušalino šimtus tūkstančių kirgizų, dirbančių Rusijoje, ir kitų piliečių, nesugebėjusių pateikti savo duomenų iki rugsėjo 19 dienos termino.