49-erių metų konservatyvių pažiūrų politikas nugalėjo 66-erių kolegą diplomatą, surinkęs 51,92 proc. balsų. Andreasas Mavroyiannis surinko 48,08 proc. balsų, paskelbė vyriausybinė rinkimų tarnyba padalytos Viduržemio jūros salos pietuose.

N. Christodoulidesas pakeis dvi kadencijas valdžiusį konservatyvių pažiūrų prezidentą Nicosą Anastasiadesą.

N. Christodoulidesas, kuris paliko konservatyviąją valdančiąją DISY partiją ir kandidatavo kaip nepriklausomas kandidatas, prieš savaitę surinko 32,04 proc. balsų, o A. Mavroyiannis, kuris taip pat kandidatavo kaip nepriklausomas kandidatas ir kurį rėmė komunistų partija AKEL, – 29,6 proc.

Buvęs aukščiausio rango diplomatas N. Christodoulidesas kalbėdamas su žurnalistais tryško pasitikėjimu: „Kipro žmonės žino ir supranta, kas pastatyta ant kortos... Aš visiškai pasitikiu jų sprendimu.“

Rinkėjų aktyvumas siekė 72,4 proc., rinkimuose dalyvavo per 405 000 piliečių, tai yra šiek tiek mažiau nei per pirmąjį rinkimų turą.

Daugeliui rinkėjų didžiausią susirūpinimą kelia pragyvenimo išlaidų krizė, nelegali imigracija ir beveik pusę amžiaus trunkantis salos padalijimas į graikiškai kalbančius pietus ir Turkijos okupuotą separatistinę valstybėlę šiaurėje, kurią pripažįsta tik Ankara.

Tačiau daugelis nepatenkintų rinkėjų tiesiog rinkosi „mažiausiai blogesnį kandidatą, – tai būdinga daugeliui rinkimų, bet ypač – šiems“, sakė Andreasas Theophanousas iš Kipro Europos ir tarptautinių reikalų centro.

Kadenciją baigiantis prezidentas paragino kipriečius „masiškai dalyvauti šiame rinkimų procese“ ir pridūrė, kad „tai yra mūsų pareiga. Žmonės sprendžia, dauguma sprendžia, o mažuma gerbia.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją